Druhou červnovou sobotu uspořádali členové klubu SK Rošáda Prostějov již 6. ročník šachového turnaje CHESS PROSTĚJOV 2022 OPEN a zápas LONDIN versus PROSTĚJOV. Akce se znovu konala po dvouleté covidové pauze a proběhla přímo v centru města, konkrétně v prostorách místního zámku, jehož 500letou historii si letos připomínáme.

Hrálo se na nádvoří zámku a v zámeckém příkopu, který zároveň posloužil i jako polní kuchyně na přípravu guláše pro účastníky klání. Vlastnímu turnaji předcházel už tradiční exhibiční zápas mezi rodinným klanem LONDINŮ a výběrem PROSTĚJOVA. Utkání se hrálo na devíti šachovnicích tempem dvakrát patnáct minut a po tuhých bitvách skončilo nerozhodně 4,5:4,5 bodu. O bojovném průběhu zápasu svědčí i to, že pouze jediná partie skončila nerozhodně. S celkovým výsledkem panovala spokojenost na obou stranách.

Jak dopadly jednotlivé partie? Šimon Londin – Martin Adamčík 0:1, Martin Londin starší – Miroslav Tichý 0:1, Milan Londin starší – Karel Virgler 1:0, Milan Londin mladší – Michal Kment 0,5:0,5, Lukáš Londin – Jakub Urban 0:1, Jana Indrová – Beata Březíková 1:0, Antonín Indra – David Krejsa 1:0, Michal Londin – Břetislav Štěpánek 1:0, Martin Londin mladší – Petr Novotný 0:1.

Během exhibičního zápasu proběhla registrace do hlavního turnaje. Celkově se přihlásilo 64 hráčů, mezi nimi i pět zástupců partnerského města Šroda Wielkopolska (Polsko). Sám CHESS PROSTĚJOV 2022 OPEN slavnostně zahájili jeho ředitel Pavel Navrátil a primátor statutárního města Prostějova František Jura.

Boje řídil jako hlavní rozhodčí Zbyněk Kracík, k ruce mu byla pomocná dvojice sudích Jana Indrová a Pavel Vaculka. První kolo se ještě obešlo bez větších překvapení, což ovšem neplatilo pro kolo druhé, ve kterém hned šest šachistů z nejvýše nasazené desítky přišlo o body. A to nebývá na takto početně obsazených podnicích zvykem.

Po třetím dějství nastaly problémy s technikou a došlo k časové prodlevě. S ohledem na fakt, že do programu byla zařazena i prohlídka radniční věže s pevně stanoveným začátkem, byli ředitel turnaje spolu s hlavním rozhodčím víceméně donuceni pořad zkrátit z původních devíti kol na sedm. Po čtvrtém pak zůstali s plným bodovým ziskem jen dva hráči, a to čtvrtý nasazený Jan Sýkora a dvanáctý nasazený Vladimír Dvořák.

Před pátým kolem následovala obědová pauza na guláš, který připravila už léty prověřená dvojice Pavel Grulich a Leoš Skládal. Tentokrát se jim podařil uvařit (i k jejich vlastnímu údivu) guláš trošku pikantnější, ačkoliv žádnou pálivou ingredienci prý nepoužili. Dle vrácených prázdných talířů a několika žádostí o přídavek však aktérům dobrota evidentně chutnala.

Po přestávce se v pátém dějství střetli zmínění lídři průběžného pořadí, výhru si připsal Vladimír Dvořák a otevřel si tím dveře k celkovému prvenství. Když navíc v šestém kole odremizoval dobře hrajícího Milana Boháčka ze Slavie Boskovice, bylo o vítězi takřka rozhodnuto. Přesto Dvořák musel na závěr uhrát minimálně další remízu se Zdeňkem Roušarem z TJ Sokol Zaječice, což se mu povedlo. Zaslouženě tak oslavil turnajový triumf, který byl navíc symbolickým ukončením jeho účinkování v SK Rošáda Prostějov, neboť mu byl během turnaje podepsán přestup do SK Prostějov.

Slavnostního vyhlášení výsledků včetně předávání cen všem účastníkům se po boku ředitele CHESS PROSTĚJOV 2022 OPEN Pavla Navrátila zhostila i náměstkyně primátora statutárního města Prostějov Milada Sokolová.

Konečné pořadí: 1. Vladimír Dvořák (SK Rošáda Prostějov) 6, 2. Milan Boháček (Slavia Boskovice) 6, 3. Jan Sýkora (OŠSK Prostějov) 5,5, 4. Zdeněk Roušar (TJ Sokol Zaječice) 5, 5. František Blata (Jezdci Jundrov) 5, 6. Michal Snášel (SK Rošáda Prostějov) 5, 7. Jiří Přenosil (ŠK Olomouc) 5, 8. Petr Kapusta (TJ Vlčnov) 5, 9. Martin Adamčík (OŠSK Prostějov) 5, 10. Jana Indrová (ŠO Hlinsko) 4,5.

Kromě celkového pořadí byly vyhlášeny rovněž jednotlivé kategorie.

Nejlepší žena: 1. Jana Indrová, 2. Beata Březíková, 3. Anna Gawlak. Nejlepší junior: 1. Beata Březíková, 2. Jakub Urban, 3. Tomáš Mohapl.

Po turnaji následovala komentovaná prohlídka prostějovské radnice a vyhlídka na město z radniční věže. Kdo si akci nechal ujít, přišel o hodně.

Pořadatelský tým děkuje všem zúčastněným hráčům za bezproblémový průběh akce, také rozhodčím a kuchařům i všem, kteří se podíleli na organizaci CHESS PROSTĚJOV 2022 OPEN. Tedy hlavně statutárnímu městu Prostějov za výraznou podporu i zapůjčení hracích prostor, majiteli zámecké kavárny za zajištění občerstvení během turnaje, oddílu SK Prostějov za zapůjčení hracího materiálu a sponzorům (Galvanovna Zdeněk Vysloužil, Kouzlo pohlazení – masážní salón, Stavebniny DEK) za podporu.