S výbornou bilancí jedné remízy a tří výher eskáčko v sobotu dopoledne zamířilo ke svému pátému přípravnému utkání. Tentokrát jej čekalo hřiště v Určicích a na něm třetiligové Rosice. S nimi Prostějov hrál už minulý rok v přípravě. A už tehdy měl Prostějov s tímto celkem problémy. To se v sobotu opakovalo. Eskáčko šlo sice brzy do vedení, krátce před přestávkou ale hosté srovnali. A ve druhém poločase po hrubce v rozehrávce rosický Slovan utkání otočil.

Začátek zápasu přitom fotbalovému eskáčku vyšel. Hned zkraje utkání v 10. minutě měl míč na kopačce Bartolomeu. Podařilo se mu totiž využít chyby v obraně Rosic. A Bartolomeu nezaváhal a brankáře hostů prostřelil – 1:0. Prostějov byl i nadále aktivnější. Kušej měl po čtvrthodině hry dva zajímavé náznaky šancí, z voleje však bránu netrefil. Prostějova však bylo všude plno – Bartolomeu, Kušej, Stříž, tito byli vidět nejvíce. Právě Bartolomeu se pak ve 31. minutě nachomýtl ke střele, ale míč poslal doprostřed brány. Tamtéž skončila i tečovaná rána Kušeje. 37. minuta a Kušej znovu v akci, míč skončil nad bránou. Ve 40. minutě po dlouhé době stříleli hosté. Přikrylova rána ale šla po zemi a nebyla příliš nebezpečná. Kušej pak ve 43. minutě zatáhl za záchrannou brzdu a dostal žlutou kartu. Krátce poté ještě dokázaly Rosice udeřit. Po rohovém kopu se míč dostal zpátky k praporku. Míč poté letěl znovu na druhou tyč, kde Novák hlavou usměrnil centr do růžku brány – 1:1.

Krátce po začátku druhého poločasu mělo eskáčko velkou šanci. Lhotecký se položil do centru zprava, hlavou ale minul. Byla to ale jedna z mála šancí Prostějova ve druhé půli. Většina druhé půle se odehrávala mezi vápny. V 54. minutě si hosté vypracovali nebezpečnou standardku z kraje hřiště. Pár chvil poté po hezké nahrávce Koudelky sice přišla šance domácích, ale následná střela byla hodně nepovedená. Přesně po hodině hry mířil po další standardce mimo Zezula a následně střílel z otočky mimo Novák. Na chvíli Rosice převzaly iniciativu. Dobrovodský mířil ale mimo. Rosice se sice nedostávaly do vápna. Nepouštěly však vůbec Prostějov přes půlku hřiště. A pak přišla 78. minuta. Elbelovi se nepodařila rozehrávka, míče se ujal Selinger, potáhl si jej a poslal míč za vyběhnutého Bártu – 1:2. Eskáčko poté přidalo na aktivitě, zejména Kušej byl vidět. Ale několik centrů do vápna nenašlo majitele a v 81. minutě už byla prostějovská dvaatřicítka zbavena míče. V závěru ještě zahrozil Černý, který střílel k levé tyči. Neuspěl, Rosice však dokázaly jednobrankové vedení udržet.

 

Petr ČUHEL, trenér FC Slovan Rosice: „Byl to zápas s výborným soupeřem. My jsme byli trochu šťastnější, ale podle mě to byl remízový zápas. Ale kvalitní z obou stran. My udělali chybu při prvním a Prostějov u druhého gólu. Soupeř ji udělal až před koncem, tak už to nestihl napravit. Jinak si ale myslím, že to byl vyrovnaný, kvalitní zápas.“

Pavel ŠUSTR, trenér 1.SK Prostějov: Zápasy s týmy z nižších soutěží jsou vždycky složité. A jsou o tom, kolik soupeři povolíte a nakolik je potrestáte za chyby. Šli jsme do vedení. Myslím si, že jsme tam měli nějaké příležitosti, ale nedotáhli jsme je do konce. Soupeř nás pak potrestal ze standardní situace. Byli jsme zbytečně nervózní, ve druhé půlce jsme se nedokázali dostat pořádně do hry. Někteří hráči vyloženě nepodali dobrý výkon. A pak při chybě v rozehrávce jsme si nechali dát gól na 2:1. Je třeba si uvědomit, že 2. liga bude daleko složitější. A hráči si musí uvědomit, o co se tady hraje.“

 

5. přípravný zápas letní přípravy

1.SK Prostějov – FC Slovan Rosice

1:2 (1:1)

Branky: 10. Bartolomeu – 44. Novák, 78. Selinger. Žluté karty: 43. Kušej. Střely: 6:4. Střely mimo: 2:5. Rohy: 1:5.

Sestava Prostějova: Bárta – Blahuta, Gáč, Bialek, Stříž – Kulig, Omale, Koudelka – Bartolomeu, Kušej – Pinc. Střídali: Pařízek – Bolf, Elbel, Sečkář, Mach, Spáčil, Vlachovský, Lhotecký, Zapletal. Trenér: Pavel Šustr.

Sestava Rosic: Zádrapa – Černý, Zezula, Buchta, Kršák (46. Vítámvás) – Přikryl (46. Dobrovodský), Koláčný (46. Kulík), Novák, Selinger (79. Král), Sedláček (46. Kozel) – Fila (60. Banda). Trenér: Petr Čuhel.