V hlavní roli? Pivo! Jak taky jinak. Po dvouleté pauze se totiž uskutečnil pivní pětiboj pro fanoušky a fanynky zlatavého moku. Letošní ročník ale proběhl ve znamení změn. Na čepu byla sice znovu Litovel, nicméně akce se přesunula ze Seče do Jednova. A stejně tak se měnilo i několik disciplín. „Střídali jsme tři soutěže. Uvidíme do budoucna, ale každý rok přijde nějaká změna,“ uvedl Laďa „Sovjet“ Rus, tradiční organizátor a moderátor akce. Na tu se i tentokrát sjely stovky lidí, aktivními účastníky se stalo 12 mužů a 8 žen. Ti ale navíc měli četné příznivce v publiku. Ukázalo se, že většina z přítomných je buď ze Suchdola, či Jednova, Brodku u Konice, nebo Horního Štěpánova.

Jakmile se areál slušně zaplnil, šlo se na věc. Soutěžící čekalo pět disciplín a ta první byla klasikou: pití piva na čas. Muži dostali půllitr, ženy třetinku. Kdo řídil, měl povoleno nealkoholické pivo. „Do tří vteřin musíte začít pokus. Čas se neměří startem, ale tím, jak začnete pít pivo. A samozřejmě jde o čistotu!“ upozorňoval Laďa. Mohlo se tedy jít na věc. První úkol byl pro mnohé hračkou. Obvykle okolo osmi až deseti vteřin stačilo, aby měli soutěžící půllitr v sobě. Například ale Lucie, jedna ze soutěžících, to stihla za nějaké tři vteřinky. „Nechápu, proč nebyl půllitr,“ krčila poté rameny.

Za chvíli bylo hotovo a po pauze přišly na řadu další disciplíny. Například „chyť si svůj sud“, kdy soutěžící házeli obruče na pivní sudy. Ukázalo se přitom, že to není nic lehkého. Při další disciplíně se pak proběhli, čekal je závod s taškami plnými lahví. Přes lavici a zpět pod lavicí. „Od zítřka můžete do cirkusu,“ smál se jeden z diváků po kreacích. „Rozhodně mě to zaujalo. Hlavně ty sudy, tam jsem to projel. Ale na ten kotoul pod stolem jsem hrdý. Ne, je to super. A jde hlavně o srandu,“ uvedl Milan Kern, jeden ze závodníků. „Je to můj první pětiboj. A už jsem se rozhodl, že doma zahájím trénink, protože se stanu pravidelným účastníkem,“ uvedl.

Pak už šlo do tuhého. „Uvidíme, co se stane, až se budou muset soutěžící namočit. Lovením v kádi, nebo když budou muset po skluzavce a kutálet sud piva. Nemyslím si, že by byla náročná. Ale bude těžká v tom, že soutěžící budou durch,“ smál se Laďa Rus. To se potvrdilo právě už u čtvrté disciplíny. Tehdy se lovily z kádě lahve a otvírák. „Už skoro ani nechci,“ zaslechl jsem od jednoho z mužských soutěžících. Diváci se naopak při posledních dvou disciplínách bavili nejvíc, pokud tedy soutěžící zrovna nelitovali. „Soutěž se nám líbí, ale jsme trochu pasivnější. Úkoly jsou výborné, jsme z toho nadšení. Ale v našem věku si netroufáme soutěžit. Brzdili bychom to,“ smála se Adéla, divačka a chalupářka z Jednova. „Děvčata jsou výborná, lepší jak chlapi,“ dodala pak se smíchem.

Nakonec i s menší dešťovou vložkou bylo před šestou hodinou hotovo. Soutěžící unavení, ale se zážitkem, publikum nadšené. A organizátor akce? O tom platilo vše. „Měl jsem trochu strach, ale teď už jsem spokojený. Mile mě překvapila aktivní účast soutěžících. Taky uvolněná atmosféra a to, že na lidech je vidět, jak se chtějí bavit. Je to o soupeření, ale ve srandě a v pohodě,“ připomněl na závěr Laďa „Sovjet“ Rus.