Zhruba čtyři roky chátral byt v areálu mateřské školky v Kostelci na Hané. Nyní by se měl dočkat opravy a nového využití. Sloužit by měl uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny. Do budoucna by jej mohli využívat i místní.

Třípokojový byt může k bydlení využívat až šest osob. „V rámci připraveného projektu dojde k vybourání příček, výměně podlah, oken i dveří. Rekonstrukce doznají také rozvody elektřiny a vody, vymění se plynový kotel a bude pořízena nová kuchyňská linka,“ popsal starosta Kostelce na Hané František Horák s tím, že rekonstrukce by měla být dokončena zhruba do konce listopadu letošního roku a přijde na zhruba 1,6 milionu korun včetně DPH.

Následně bude prostor nabídnut lidem prchajícím z válkou zasažené Ukrajiny. „Vyplývá to z podmínek dotace, kterou jsme obdrželi z Ministerstva pro místní rozvoj,“ dodal František Horák.

Město již v rámci aktivní pomoci nabídlo ukrajinským rodinám dva malé obecní byty. „V jednom žije maminka se dvěma dětmi a v tom druhém maminka se čtyřmi dětmi, z nichž jedno už je plnoleté. Všichni dospělí mají zaměstnání, děti k nám chodí do školy i do školky. Jsou bezproblémoví a aktivně se účastní akcí pořádaných ve městě. Ze všeho nejraději by se vrátili domů, což jim však situace bohužel stále neumožňuje,“ popsal František Horák.