Minulou středu oslavil prostějovský fotograf Bohuslav „Bob“ Pacholík pětasedmdesáté narozeniny. Ikonická postava známá z prostějovského kulturního a novinářského dění je autorem tisíců báječných snímků. Pořádal nebo podílel se na organizaci řady výstav a vernisáží a na jaře jsme mohli zhlédnout i jeho vlastní výstavu pozoruhodných fotografií z návštěvy prezidenta Václava Havla v Prostějově v roce 1990.

Boba Pacholíka můžeme nadále potkávat v ulicích města, ale i v jeho okolí jako například na toulkách přírodou v okolí Hloučely či Kosíře. Objevuje se také na vernisážích výstav a kulturních akcích. Chodí, jezdí, hledá vhodný záběr a mačká spoušť. Toto činí již přes padesát let.

„Patřil mezi zakládající členy skupiny Prostějovská amatérská fotografie. Značkou BoP označoval své fotografie v prostějovských periodicích Stráž lidu, Štafeta, Prostějovský týden či Hanácké noviny. K tomu můžeme přidat i publikaci fotografií Prostějov 1985–1987, Prostějov 2005 či fotografie publikované v sérii „prostějovských“ monografií, například o Národním domě a radnici,“ vypíchla jen část z úspěšné kariéry Boba Pacholíka Hana Bartková, kronikářka města Prostějova.

Bob Pacholík je také dokumentátorem a tváří řady kulturních akcí, především divadel – HaDivadla, Divadla Hanácké obce a Wolkerova Prostějova. Nezapomenutelné jsou jeho fotografie z doby sametové revoluce či návštěvy prezidenta Václava Havla v Prostějově v květnu 1990. Nevyhýbá se ani práci veřejné. Po dvě volební období byl zastupitelem města a členem Spolku proti zapomnění.

„V roce 2013 mu byla udělena Cena města Prostějova za soustavné a dlouhodobé zaznamenávání života v regionu a za výstavní a publikační práci v regionálních periodicích,“ připomněla ještě Bartková.