Během čtvrtečního podvečera měli hasiči opět plné ruce práce. Na poli nedaleko obce Ivaň vzplanul kombajn a oheň se kvůli velkému suchu a větru rychle šířil. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů, kromě kombajnu shořelo obilí i strniště na ploše přibližně sedmnácti hektarů. Požár se podařilo dostat pod kontrolu za pomoci těžké techniky, kdy se oboralo požářiště. Celková škoda se vyšplhala na více než 7 milionů korun.

Příčinou požáru určil vyšetřovatel technickou závadu na kombajnu, odkud se oheň rychle šířil dál. „Požár zasáhl zemědělský stroj v celém rozsahu. Kvůli velkému suchu, vysokým teplotám a větru se oheň velmi rychle šířil. Nasadili jsme proto velkoobjemové cisterny s lištami a dvakrát se s pomocí těžké techniky oboralo požářiště, abychom zabránili dalšímu šíření plamenů,“ popsala horké chvilky Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Stroj hasiči následně ochladili a zlikvidovali všechna ohniska, která poté prošla i kontrolou za použití termokamery, aby se vyloučilo další šíření. Čerpací stanoviště byla zřízena přímo v obci.

Požár se naštěstí obešel bez zranění a situaci nadále monitorovala místní jednotka dobrovolných hasičů. Škoda dle mluvčí přesáhne 7 milionů korun. „Částku 5,5 milionu korun představuje škoda na kombajnu a zbytek škoda na obilovinách,“ potvrdila Balážová.

Kombajn shořel v kompletním rozsahu a je tedy na odpis. „Sedmnáct hektarů je ale značná plocha a škoda je tam určitě velká, co se týče obilí. Pokud tam bylo i nějaké strniště bez slámy, tak tam velké poškození a újma nehrozí, protože zemina si s tím dokáže poradit. Ke žním ale podobné požáry bohužel patří, protože ve velkém suchu často stačí i malá jiskra,“ poznamenal k události exkluzivně pro Večerník jeden ze zemědělců, který si nepřál být jmenován. 

Na místě, jak již bylo uvedeno, zasahovalo devět jednotek hasičů. Kromě profesionálů z Prostějova a Kojetína se jednalo o místní dobrovolné hasiče, SDH Tovačov, Klenovice na Hané, Hrubčice, Dub nad Moravou, Lobodice a Troubky.