Palčivý problém pro nejeden menší klub. Dříve se řešil problém s nedostatkem dostatečně kvalifikovaných trenérů. Nyní se ale už řeší i jejich kvantita, protože fyzicky jich chybí nespočet. Stačí se podívat na větší i menší kluby napříč sporty, kde řada trenérů musí své funkce kumulovat do vyššího počtu kategorií, aby se podařilo vše obsadit.

Častokrát se mluví, že aktivních dětí je stále méně, ale v tom to opravdu není. Dětí je nadále dost a zájem o sportování v různých disciplínách je, jenže často není nikdo, kdo by je vedl, případné dojíždění z větších vzdáleností není pro každého... Tvrdit, že děti uvízly jen u obrazovek, je ale opravdu zcestné.

Většina klubů i sami trenéři potvrdí, jak náročná řehole to je. Častokrát i velmi nedostatečně ohodnocená, mnohdy vykonávaná zcela zdarma. Přitom v počtu stráveného času se dá hovořit minimálně o zaměstnání na zkrácený úvazek. A zde je nejspíš hlavní kámen úrazu. Volný čas je dnes nedostatkové zboží a drtivá většina si ho chce užít podle svého. Představa trmácení se na sportoviště a vymyšlení programu je náročná disciplína, kterou nechce každý absolvovat, i když k tomu řada lidí předpoklady má. Pokud základna trenérů nebude solidně zaplněná, je logické, že dětí bude sportovat méně.