Jak Večerník informoval již v předešlých vydáních, prostějovský magistrát připravuje masivní revitalizaci veřejného osvětlení v Kolářových sadech. Mnohem úspornější žárovky se ale budou zavádět i v jiných částech města.

Z výsledků jednání rady města, která se konala minulé úterý, vyplynulo, že magistrát postupně provádí revitalizace osvětlení v různých dalších lokalitách. Na řadě je aktuálně Sídliště Svobody, kde dojde k výměně 85 kusů stávajících sodíkových svítidel. Důvodem je nejen obnova již vysloužilého osvětlení, ale i budoucí úspora elektrické energie.

„Jedná se o výměnu stávajících sodíkových svítidel za moderní LED svítidla s regulací stmívání včetně zabezpečení stavebního dozoru a certifikovaného měření osvětlení. Náklady na realizaci této akce jsou ve výši přes 941 tisíc korun,“ informoval první náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). Jak dále doplnil, revitalizaci osvětlení může podpořit dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Rada města Prostějova před nedávnem schválila i projektový námět, přípravu a podání žádosti o dotaci na uvedený projekt z Národního plánu obnovy. „Kromě jiného je kvalitní osvětlení důležité i pro pocit bezpečí našich občanů,“ upozorňuje prostějovský primátor František Jura (ANO 2011). „Žádost o dotaci byla ze strany ministerstva akceptována a byla ohodnocena jako úplná, formálně správná a přijatelná z hlediska podmínek pro přijetí žádosti. Na základě akceptace jsou pro žádost rezervovány finanční prostředky ve výši přes 724 tisíc korun. Jedná se o maximální možnou výši podpory – konečná výše může být ovšem snížena,“ kalkuluje první náměstek Pospíšil s tím, že rekonstrukci veřejného osvětlení by realizovala společnost ELTODO OSVĚTLENÍ v rámci platné Smlouvy pro správu a údržbu veřejného osvětlení a dalších souvisejících zařízení ve městě Prostějov bez nutnosti realizovat veřejnou zakázku, jelikož tato činnost je obsahem smlouvy s termínem realizace do konce roku 2022.