Poslední zápas v rámci turnaje O Pohár HC RT Torax Poruba měli prostějovští Jestřábi na programu v sobotu. Hokejky s nimi zkřížil právě pořádající tým. A výsledkem byla první porážka Jestřábů v přípravě. Z pěti branek padly čtyři až v poslední třetině. Tři z nich však do sítě Prostějova. Výběr trenéra Aleše Tottera tak odešel poražen 1:4.

Trenérský tým v rychle jdoucích zápasech za sebou znovu protočili sestavu. Někteří hráči měli volno, nezahráli si třeba obránce Valenta a útočníci Jiránek či Burian. Spoustu prostoru znovu dostali mladí hráči.

Prostějov začal aktivně. Jestřábi si vytvořili několik zajímavých možností. Selhávali však v koncovce. Sérii akcí načal ve 3. minutě Slanina. Rány Haška i jeho dalších spoluhráčů pak končily buď na brankáři Slížovi, nebo mimo. Nebezpečně se v 8. minutě protáhl Chistov před Němečka, ten ale zakončení zblízka pokryl. Poruba poté získala na čas převahu, tu však přerušilo kouskování hry. Třeba pro hru rukou. Zajímavou možnost měl exprostějovský Gřeš, nicméně skóre 0:0 nezměnil. V dalších minutách byla nebezpečná spíše Poruba, která tento stav také potvrdila brankou. Po spolupráci dvou někdejších Jestřábů Klimíčka a Šlahaře dostal druhý jmenovaný přihrávku a rozvlnil za Němečkem síť – 1:0. V 18. minutě sudí rozdávali tresty, ze tří dva inkasoval domácí celek. Nicméně tutovka se neurodila.

Hned zkraje druhé třetiny musel Prostějov čelit přesilovce soupeře. Ale poradil si, navíc Němeček musel z nebezpečnějších situací řešit jen ránu Karafiáta. Slušnou šanci měl už za vyrovnaného stavu hráčů na ledě prostějovský Novák. Stejně jako na druhé straně se střelou Christova si ale brankář poradil. V dalších okamžicích byl Prostějov více na puku a ostřeloval branku Poruby. Ovšem bezvýsledně. Poté se ve 32. minutě připomněl veterán Pšurný. Dostal se až před branku, proti byl ovšem Němeček. Posléze si oba týmy vyzkoušely po jedné přesilovce. Ani v jednom případě se však speciální formace moc nepředvedly. Skóre zůstalo nezměněné a brankáři měli jen málo práce. Konec třetiny přinesl jednak obětavý pád Mlčáka do střely a dále vyloučení Christova.

Třetí třetina přinesla pozvolný rozjezd obou týmů. Poruba šla brzy do čtyř, Prostějov ale dalším faulem stav hráčů na ledě srovnal. Hra se poté dost kouskovala, znovu se navíc vylučovalo. Jestřábi šli dvakrát do čtyř. Poprvé se ještě ubránili. V dalším případě už ale obrana Prostějova kapitulovala. Na začátku 52. minuty navýšil skóre na 2:0 pro Porubu Šlahař, který využil přesilovku střelou o tyč. Poté si přesilovku znovu vyzkoušel i Prostějov. Přinutil sice Slíže více využívat brankářskou hokejku, skóre se však neměnilo. A tak Jestřábi s ubývajícím časem sáhli po hře bez brankáře. Ta však nepomohla: V 56. minutě se totiž prosadil Jakub Šlahař, který nejenže završil hattrick, ale také prakticky rozhodl o vítězi utkání. Jestřábi se však nevzdali a snížili Tomášem Jáchymem na 1:3. Následovala však další hra bez brankáře a další inkasování, kdy gólovou tečku udělal za zápasem Roman Pšurný – 1:4.

HLASY TRENÉRŮ

Jiří REŘNAR - HC RT TORAX Poruba 2011: 

„Do utkání jsme měli špatný vstup. Potom se ale hráči rozbruslili a rozjeli se. Myslím si jinak, že to byl z obou stran slušný výkon.“

Aleš TOTTER - LHK Jestřábi Prostějov: 

Měli jsme dobrý vstup do zápasu, ale bohužel jsme ho nepotvrdili góly a poté jsme se postupně zhoršovali. Je spousta věcí, na kterých musíme určitě zapracovat. Turnaj byl ale celkově skvělý, jsme rádi, že jsme byli pozváni, a teď už se těšíme na první domácí zápas před svými fanoušky.“

 

3. PŘÍPRAVNÝ ZÁPAS

HC RT Torax Poruba – LHK Jestřábi Prostějov 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 17. Šlahař (Klimíček), 52. Šlahař (Urbanec, Pšurný), 56. Šlahař, 59. Pšurný (Mlčák) – 57. Jáchym. Rozhodčí: Janda, Novotná – Chamrád, Urbánek. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. 

Sestava Poruby: Slíž  – Urbanec, Hlaváč, Lemcke, Klimíček, Sedlák, Mlčák – Pavlík, Šlahař, Pšurný, Šoustal, Střondala, Toman, Christov, Karafiát, Hudeček, Vildumetz, Gřeš, Vachovec, Hrníčko, Vehovský. Trenér: Jiří Režnar.

sestava Prostějova: Němeček - Poledna, Pěnčík, Prchal, Benda, Staněk, Malák – Jandus, Jáchym, Jansa – Novák, Vlach, Routa – Machač, Venkrbec, Slanina – Maruna, Hašek, Dubský. Trenér: Aleš Totter.