I po těch letech to zůstává stále stejně nepochopitelné. Letos v září uplyne přesně 13 let, co se opilý Miroslav Mareš vrhl na svého šestapadesátiletého souseda z chatové kolonie ve Stražisku.

Zaútočil na něj s kovovou tyčí a loveckým nožem s patnácticentimetrovou čepelí. Muže pobodal a vzápětí zranil i jeho o rok mladší manželku. Za vraždu byl odsouzen právě k třináctiletému trestu.

Co nového kolem jeho případu se podařilo Večerníku exkluzivně zjistit, se dočtete v dnešní rubrice STÍNY MINULOSTI.

 

Tento smutný STÍN MINULOSTI dopadá nejen na oběti šíleného činu, ale i na jeho pachatele. Po vystřízlivění se samotný Miroslav Mareš u soudu hájil tím, že nechtěl nikoho zabít.

To mu ovšem nebylo nic platné. Vzhledem k dobrému chování si ve vězení nakonec odseděl zhruba něco kolem deseti let, takřka o tři roky méně... Stejně jako příbuzní oběti, si i on však svůj STÍN MINULOSTI s sebou již ponese napořád.

I po těch letech to zůstává stále stejně nepochopitelné. Letos v září uplyne 13 let, co se opilý Mareš vrhl na svého šestapadesátiletého souseda z chatové kolonie ve Stražisku. Zaútočil na něj s kovovou tyčí a loveckým nožem s patnácticentimetrovou čepelí. Muže pobodal a vzápětí zranil i jeho o rok mladší manželku. Za vraždu byl odsouzen k třináctiletému trestu.

Miroslav Mareš má shodou okolností stejné příjmení jako někdejší šéf pražské mordparty a scénárista populárního seriálu Případy 1. oddělení. Zejména kvůli alkoholu se však ocitl na druhé straně barikády jako jeho jmenovec Josef. 

Onen osudný zářijový den pil alkohol a okolo půlnoci ho rušila hlasitá hudba. To jej natolik naštvalo, že chtěl jít udělat pořádek. Nůž si prý vzal jen proto, aby narušitele nočního klidu postrašil. Faktem bylo, že skutečně studenti ve Stražisku pořádali hlučnou party. Bylo to však o několik chat dál. Mareš pobodal oba manžele do hrudníků a s útokem přestal, až když se ženě podařilo z chaty utéct. Její muž po necelých třech měsících zemřel, a to i z důvodu snížené imunity způsobené nádorovým onemocněním.

Případ byl o to smutnější, že hlučné studenty ještě před vraždou napomínal i mrtvý muž. Pár měl navíc velmi dobré přátelské vztahy s otcem vraha, kterému chata, kde přespával, patřila.

Krajský soud v Brně jej v roce 2010 za dvojnásobný pokus o vraždu odsoudil ke 13 letům vězení. Ten později potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Mareš byl bezprostředně po činu zadržen a vzat do vazby, letos v září by tak ve vězení strávil oněch 13 let.

Navzdory tomu, že se dopustil závažného násilného trestného činu, rozhodl soud již před lety o jeho podmíněném propuštění. „Už je to tak tři roky, co je z vězení venku. Na Stražisku se však od té doby neukázal, na chatu sem stále jezdí pouze jeho rodiče a ti se o něm odmítají bavit. Předpokládám, že se mu po propuštění hodně snažili pomáhat, takže se snad vydal správnou cestou,“ prozradil Večerníku jeden z oslovených obyvatel Stražiska, podle něhož se proslýchá, že za šíleným omylem odsouzeného Mareše stála kromě alkoholu také marihuana. „Pokud vím, tak předtím nikdy výrazně agresivní nebyl,“ uzavřel náš zdroj.