Skrýt se ve stínu pod novou pergolou, pozorovat rybičky v jezírku, pěstovat různé rostliny, zahrát si pétanque, zlepšit si svoji kondici na mechanickém šlapadle či jen tak odpočívat. To vše mohou od úterý 12. července, kdy tu otevřeli novou okrasnou zahradu, klienti Domova seniorů v Nerudově ulici. Její vybudování včetně revitalizace zelených ploch a stromů se podařilo díky četným sponzorům. Není to přitom zdaleka jediná modernizace, kterou domov prochází.

Slavnostní otevření Domova důchodců Prostějov se uskutečnilo 1. března 1985. Podle zachovaných dokumentů byl domov vybudován za 24 milionů korun během čtyř let. Jeho kapacita byla 300 lůžek. Tehdy se jednalo o největší zařízení svého druhu v ČSR, které odpovídalo nejnáročnějším požadavkům na péči o seniory.

Od té doby již uplynulo spoustu let. Nyní Domov seniorů Prostějov p. o. patří k organizacím poskytujícím pobytové sociální služby, jejichž zřizovatelem je Olomoucký kraj. Z důvodu vyššího komfortu bydlení probíhá nyní modernizace vnitřních prostor, a to jak bytových jader, pokojů, tak i společenských prostor, sesteren, vyšetřovny, a to za významné podpory Olomouckého kraje. Díky sponzorům se provádějí úpravy i zatravněných ploch, zahrady a atria.

Uživatelé Domova seniorů Prostějov mají zajištěnou nepřetržitou lékařskou a ošetřovatelskou péči. V rámci služeb mohou využít fyzioterapeuta, rehabilitačního pracovníka, k drobným nákupům slouží kantýna v přízemí, kadeřnictví a pedikúru mohou uživatelé navštívit v určenou provozní dobu, popřípadě je možné si tyto služby objednat na pokoj.

Nudit se tu rozhodně nemusí. Pravidelně mohou docházet na čtení, ruční práce, tvoření, keramiku, zahradní terapii, hrátky s pamětí či cvičení. Letos v květnu byla k velké radosti všech otevřena kavárna, kde si mohou každou středu pochutnat na domácí zmrzlině, zákusku a výborné kávě. Široké kulturní vyžití je zajištěno vystoupeními různých hudebních a tanečních souborů, pěveckými vystoupeními a sportovními akcemi. Hrají se tu kuželky, pétanque či jiné sportovní hry.

Již několik let zde probíhá mezigenerační setkávání v rámci projektu MEZI NÁMI, kdy děti se seniory tvoří různé výrobky, zpívají a tráví spolu aktivně volný čas.

Domov seniorů Prostějov poskytuje služby uživatelům již 37 let a jeho vedení věří, že se po celkové rekonstrukci stane jedním z nejmodernějších zařízení sociálních služeb Olomouckého kraje tak, jak tomu bylo v minulosti. Díky vyššímu počtu jednolůžkových pokojů nabídne seniorům komfortní ubytování s možností relaxace i aktivního trávení volného času na odborné úrovni s lidským a individuálním přístupem.