Putovní výstava Fotobanky ČTK (Česká tisková kancelář) mapující jednotlivé etapy od vstupu České republiky do EU až po současnost zdobí prostranství před budovou Krajského úřadu Olomouckého kraje. Snímky vystavené u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie tam budou k vidění do 6. září letošního roku. Expozice vznikla pro Úřad vlády.

„Olomoucký kraj si české předsednictví v Radě Evropské unie připomíná hned několika akcemi. Tou stěžejní byl červencový benefiční koncert Moravské filharmonie Olomouc na nádvoří Hanáckých kasáren. Výtěžek z něj věnujeme na pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří pobývají v našem kraji,“ uvedla Milada Sokolová, uvolněná členka zastupitelstva pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Hudba významných českých skladatelů v podání olomouckých filharmoniků však zazněla i v zahraničí. U příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU a 100. výročí založení Svazu Čechů v Chorvatsku totiž odehráli koncerty v chorvatských městech Záhřeb a Daruvar.

Hejtman Josef Suchánek také ocenil dvacítku autorů nejlepších výtvarných prací, které vzešly ze soutěže základních uměleckých škol Olomouckého kraje. Žáci tvořili na téma Inspirujeme Evropu. Díla je možné si prohlédnout ve druhém patře budovy sídla Krajského úřadu Olomouckého kraje až do konce prázdnin.

Tím však téma předsednictví pro letošní rok ještě není vyčerpané, o dalších připravovaných akcích budeme informovat na webových stránkách OLKRAJ.CZ