Tento pátek 2. září proběhne v Prostějově den otevřených dveří zdejší vojenské posádky. Akce se uskuteční při příležitosti 80. výročí operace Anthropoid, 75. výročí založení výsadkového vojska a 70. výročí založení vojenského útvaru 8280, na který navazuje dnešní 601. skupina speciálních sil generála Moravce.

Brány z obou stran prostějovského letiště budou v pátek otevřeny od 8.45 hodin. V 9 hodin pak začne vlastní program akce ukázkami práce a techniky. Kromě příslušníků armády se příchozím představí se svou technikou a vybavením také městská policie Prostějov, Policie České republiky a další složky Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Program potrvá do 12 hodin. Pro příchozí bude zajištěno i občerstvení.

Akce se koná ve spolupráci s radnicí. „Vojenská posádka k našemu městu tradičně patří. Prostějovskými kasárnami prošla řada hrdinů domácího protinacistického odboje i účastníků bojů o Francii a Anglii. Zdejší profesionálové sklízí velké uznání v současné době a patří k oporám naší armády. Můžeme na ně být hrdí,“ říká primátor František Jura.

Armádě bude patřit také odpolední program v centru města. Ten v případě příznivého počasí zahájí ve 13.30 hodin seskok parašutistů na náměstí T. G. Masaryka přímo před budovou zdejšího muzea. O hodinu později bude možné využít bezplatného vstupu na výstavu věnovanou historii prostějovského výsadkového vojska, jehož součástí bude mimořádně také diskuse s autorem expozice Tomášem Mišlanem.