Zdražování se v posledních týdnech projevuje také ve školách. Aktuální situace, při níž inflace stoupá k sedmnácti procentům a při níž rostou ceny energií, se podepisuje i na ceně stravného. Ústavy všeho druhu tak nejen v Prostějově na startu školního roku 2022/2023 zvyšují ceny obědů. Pro nejchudší rodiny to znamená další finanční zátěž navíc a dost možná ohrožení stravy svého potomka!

Nově o možnost zahýbat s cenami stravného zažádala ZŠ v ulici E. Valenty a MŠ v ulici Smetanova. Cena obědů by se zde měla zvednout. Některé školy ale sahaly po vyšších cenách už koncem školního roku. „Zdražovali jsme v průměru o pět korun už od června. Žáci od patnácti do osmnácti let platí 34 korun, mezi 11 a 14 lety 28 korun a nejmladší 24 korun,“ prozradil ředitel ZŠ Melantrichova Roman Pazdera. „Domnívám se, že je to v této době přiměřené. Podívejte, co se děje kolem nás, vše se zdražuje. Není to nic, co by mělo rodiny ohrožovat. A jsem si jistý, že většina toto zdražování zvládne bez problému,“ dodal.

  Škola je zapojená do projektu Obědy do škol, který zařizuje stravování pro ty nejchudší. Podle ředitele aktuálně projektu využívá 15 dětí. Jejich počet se nyní může zvyšovat. Podle zjištění Večerníku je aktuálně v projektu Obědy do škol zapojena s jednou výjimkou každá škola ve městě.

Zdražování hájí i představitelé města. „Zdražují se svačiny, obědy, ale také stravování pro dospělé. Je to na základě faktu, že se prostě zdražují potraviny,“ konstatoval náměstek primátora Jan Krchňavý. Magistrát podle jeho vyjádření nenařizuje plošné zvýšení cen, ty přicházejí od jednotlivých zařízení, o návrzích pak hlasují radní. „Každá škola si ceny dělá sama. Návrhů od základních a mateřských škol byla celá řada,“ sdělil Krchňavý. I přes aktuální růst cen obědů pro školáky ale primátor uklidňuje. „Pořád jsme na tom tak, že v regionu je cena školního stravování vůči rodinám dětí velice příznivá,“ ubezpečil František Jura.