Vypleněny nebyly pouze hrobky egyptských faraonů v pyramidách, ale i mnohem méně honosná pohřebiště.

Svědčí o tom nález, který v průběhu července učinili archeologové při průzkumu před výstavbou rodinného domu na okraji Dětkovic!

 

Odborníci v Dětkovicích objevili pohřebiště únětické kultury z doby mezi roky 2300 až 2000 před Kristem. Na Prostějovsku se jedná o vůbec první moderně vedený archeologický výzkum pohřebiště z této doby.

„Odkrytá část pohřebiště je výrazně poznamenána běžně se vyskytujícím fenoménem druhotného otevírání hrobů, kdy některé byly téměř v úplnosti exhumovány, jiné byly cíleně zasaženy do oblasti hrudníku a hlavy. K tomu v některých případech prokazatelně docházelo již v době tlení těla. Důvodem bylo buď vykrádání cennějších předmětů z kovu, či nějaká forma rituálu,“ informoval Večerník Pavel Fojtík z prostějovské pobočky Ústav archeologické památkové péče Brno.

Archeologové našli v Dětkovicích celkem 18 kostrových hrobů. „Zemřelé naši předci ukládali do jam ve skrčené poloze, hlavou k jihu a obličejem k východu, a to zřejmě kvůli kultu slunce. V hrobech byly nádoby z keramiky, což nepochybně souvisí s ukládáním potravinových milodarů. Rituály pak potvrzuje opakovaný výskyt takzvaných zrnotěrek, mlecích kamenů na obilí, které byly v uvolněných místech po odstraněných částech těl,“ dodal Fojtík.

Vyzvednuté skelety budou podrobeny dalšímu zkoumání. „Výplně nádob pak poslouží k chemickým expertízám,“ uzavřel Pavel archeolog.