Už sedmý přípravný zápas za sebou mají hokejisté LHK Jestřábi Prostějov. Ve čtvrtek na svém ledě nastoupili proti Frýdku-Místku. Týmu se zpočátku nedařilo, navíc brzy inkasoval. V polovině zápasu ale dvěma slepenými góly dokázal otočit skóre. Od té doby byl lepší, a když ve třetí třetině přišla pojistka v podobě třetí branky, bylo jasné, že Jestřábi vyjdou z utkání vítězně. Na lavičce hostů tak rozesmutněli prostějovského rodáka Martina Janečka.

Nic tomu ale zpočátku nenasvědčovalo. Už ve 3. minutě přenechal Matěj puk do tandemu Gidlovi, který nenápadnou přízemní ranou zpoza hráče prostřelil Pavelku – 0:1. A i další minuty patřily hostům. Dobrou šanci měl z kruhu Doktor, ale neproměnil. Až v 6. minutě přišel první náznak příležitosti Jestřábů. Ostřížek ale nezachytil střílenou nahrávku na druhou tyč. Pomoci Jestřábům mohlo vyloučení Tepera, nicméně přesilovka Prostějovu nešla. V půlce třetiny si střely z dálky vyzkoušeli Staněk a Žůrek, pouze však zvýšili úspěšnost zákroků brankářům. Největší nególovou šanci měl ale v 17. minutě Pavel Matěj, který však v úniku selhal. Když pak ani Machač dvakrát nedal, byl stav po první třetině 0:1.

I zkraje druhé části byli hosté o něco aktivnější. Připsali si několik střeleckých pokusů, žádný se ale nedá označit za opravdu nebezpečný. Pak Jestřábi přečkali těžké období v podobě oslabení. Podobná situace se opakovala ve 27. minutě, domácí nicméně sehráli oslabení velice solidně, kromě velké šance Tepera z mezikruží, s níž si ale poradil Pavelka, hosty k ničemu nepustili. Udeřilo tedy na druhé straně. Krátký tlak ve 31. minutě přinesl branku Ostřížka – 1:1. Navíc se nechali hosté vyloučit a o minutu a dvacet vteřin později se Prostějov radoval podruhé, střelou od modré se prosadil Valenta – 2:1. Jestřábi poté přidali a byl jich plný led. Ve 35. minutě však nejprve mohli Hotěk s Doktorem srovnat, z protiútoku měl po dobré nahrávce Nováka gól na holi Prchal. Konec třetiny byl rovněž plný šancí. Přesilovou hru hostů zvládli Jestřábi i díky skvělé práci Janduse, který získával opakovaně cenný čas. Haas v jejím závěru přesto nastřelil tyč. V samém závěru nastřelil Vlach boční síť brány.

Poslední třetina přinesla zprvu dobrou střelu Tepera, než se ale hosté mohli nadechnout, šli do čtyř. Přesilovka přinesla ránu Machače a pak další střelu mířící na růžek branky. Pěknou individuální akci předvedl ve 46. minutě Ostřížek, který dvakrát objel pásmo, načež zakončil na přední tyč, Šimonů si však poradil. Následně se hosté dostali do čtyř a poté do tří. Frýdek-Místek po dlouhém tlaku Prostějova vyhodil a zdálo se, že oslabení přežije. V samém závěru ale našel střelou z kruhu skulinku v horních patrech brány Jáhym a upravil na 3:1. V dobré šanci se poté objevil i Ostřížek, v 51. minutě ale střílel nad. Další zajímavou nabídku poslal Zajíc Novákovi, ten nezamířil přesně. Na druhé straně zahrozil z úniku Gidl. Poslední minuty však patřily Martinu Pěnčíkovi. Nejprve si nechal lehnout soupeře, objel ho a poté prudce pálil do gólmana. V 58. minutě pak vymyslel dobrou pozici pro Jáchyma, který se však netrefil. Na vítězství Prostějova už to ale nic nezměnilo.

ÚSTY TRENÉRŮ

Aleš TOTTER - LHK Jestřábi Prostějov:

„První třetina byla špatná, soupeř byl živější, víc si dovolil. Samozřejmě jsme jako první dostali gól… Je to už po několikáté, musíme na to reagovat. Postupem času jsme se zlepšovali a ve druhé půlce zápasu už to byla naše identita – bruslit, tlačit se do střelby, měnit si místa. A podpora útoku od obránců, to byla naše hra. Dneska třicet minut stačilo na vítězství. Ale nepřeceňujeme to, Frýdek zde neměl nejlepšího beka, dva nejlepší útočníky, chytal až gólman číslo tři. Takže za třináct dní to bude úplně jiný zápas.“

Martin JANEČEK - HC Frýdek-Místek:

„Měli jsme dobrý vstup, brzy se nám podařilo vstřelit branku a do úvodní trefy soupeře jsme zápas ovládali. Hráli jsme dobře do defenzivy a vytvářeli si šance v útoku. Kvůli nepozornosti po buly soupeř skóroval a hned poté kvůli faulu Prostějov zápas otočil na svou stranu. V trochu okleštěné sestavě jsme pak už neměli sílu zápas otočit a soupeř přidal další gól. Zápas nám ukázal mnohé jak ze strany Prostějova, tak rovněž odhalil naše pozitiva a negativa, která mohou být poučná před startem ligy. Navzdory výsledku odjíždíme spokojeni. A před týmem, který nebyl kompletní, musím smeknout. Výborně zachytal Dan Šimonů, chyběl nám Havránek, Zeman, Machala a Svačina, kterého si půjčil Třinec. Okleštěná sestava ale rozhodně nebyla důvodem porážky. Kluci, kteří nastoupili, předvedli slušný výkon.“

 

7. PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ

LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek

3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Ostřížek, 32. Valenta (Novák, Burian), 49. Jáchym (Pěnčík, Routa) – 3. Gidl (Matěj). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Diváků: 300.

Sestava Prostějova: Pavelka – Valenta, Prchal, Staněk, Benda, Pěnčík, Zajíc – Jiránek, Jáchym, Routa, Burian, Ostřížek, Hašek, Novák, Vlach, Machač, Dubský, Venkrbec, Jandus. Trenér: Aleš Totter.

Sestava Frýdku-Místku: Švančara (41. Šimonů) – Žůrek, Teper, Sova, Adámek, Michálek, Homola, Zeleňák – Gidi, Haas, Hotěk, Macháček, Klimša, Dostálek, Matěj, Jobánek, Doktor, Vrdlovec. Trenér: Martin Janeček.