Podpořit přírodu a zároveň zvýšit estetičnost stavby. Obojí může udělat vybudování zelené střechy. Tedy takové, na níž roste tráva, byliny, obecně zeleň. V Prostějově jedna taková nedávno vznikla. A v minulosti se hovořilo o tom, že v dalších letech nezůstane tento typ střechy v Prostějově osamělý. Jak nyní radnice v budování podobných projektů pokračuje?

Před časem byla delegace z magistrátu na jihu Moravy a zajímala se o možnost zelených střech. Právě nedaleko Slavkova u Brna totiž sídlí firma, která se zabývá zelenými fasádami i střechami. „Jejich myšlenky nás zaujaly. Stejně jako to, že firma stále pracuje na vývoji,“ uvedla před třemi lety náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov).

Po čase se pak skutečně jedna z budov v Prostějově zazelenala. „Jde hlavně o nové objekty. To se podařilo, když se stavělo nové sídlo Ekocentra Iris. Tam se udělala část střechy zelená a část se solárními panely,“ připomněla Sokolová.

Projekt v Ekocentru Iris instituci přinesl nejen ekologičtější zacházení s energií, ale také větší druhovou rozmanitost díky právě zelené střeše. Získá ale město i další? „Pokud se nemýlím, tak žádná nová stavba v Prostějově nevznikla. Důležitá je ale i nosnost konstrukce. Byla jsem přítomna pracovnímu výboru k rekonstrukci Domu služeb v Olomoucké ulici. A tam by například nebylo možné s tímto vůbec počítat, protože nosnost budovy by neunesla konstrukce, které jsou nutné pro zavedení zelených střech,“ vysvětlila Milada Sokolová.