V průběhu léta se mladí zástupci prostějovského tenisu představili na celé řadě turnajů, kromě toho ale sbírali velké úspěchy také na mezinárodním poli v barvách národních výběrů. Výrazně pomohli k celé řadě medailí na evropských šampionátech jednotlivců i družstev.

Tři medaile a dva tituly družstev

Prostějovský trenér mládeže Tomáš Kajlík provedl tým chlapců ČR do 12 let ve složení Michal Rakouš, Pavel Dufek (oba TK AGROFERT Prostějov) a Kristián Šimek celou soutěží mistrovství Evropy bez porážky až ke zlatým medailím. Společně vyhráli základní skupinu A, kde si poradili s výběrem Itálie, Rumunska a Francie. V play-off pak ve finálovém utkání porazili Španěly 3:0 a získali titul mistrů Evropy.

Dívčí tým ČR složený z Terezy Valentové a dvou prostějovských hráček Lucie Urbanové a Magdalény Smékalové zase ovládl Summer Cup do 16 let. Sehranost dívek hrála důležitou roli v rozhodujících momentech v semifinálovém utkání čtyřhry proti Španělsku i ve finálovém utkání ve čtyřhře proti Srbsku.

V týmu chlapců ČR do 16 let zastupoval TK Prostějov Maxim Mrva. Chlapci postoupili do semifinále turnaje, kde po dvou porážkách od Španělů i Francouzů obsadili čtvrté místo.

Ve finálové skupině evropského šampionátu chlapců do 18 let tým ČR vedený prostějovským trenérem Jiřím Novákem podlehl v semifinále proti Belgii, ale zvládl boj o třetí místo proti hráčům ze Slovenska. Bronzovou medaili z ME si odvezli Jakub Menšík (TK AGROFERT Prostějov), Hynek Bartoň (TK AGROFERT Prostějov) a Jakub Nicod.

V reprezentaci děvčat měl TK Prostějov stejně silné zastoupení. Zdejší trenérka Pavlína Tichá vedla tým složený z dua prostějovských hráček Kristýny Tomajkové a Julie Štruplové včetně Amélie Šmejkalové. Dívky vyrovnaný boj o bronzovou medaili prohrály proti výběru Itálie v rozhodující čtyřhře 4:6, 2:6.

Šest medailí v singlu a deblu

Na mosteckém mistrovství Evropy do 14 let prostějovský hráč Filip Košárko došel do čtvrtfinále dvouhry a společně s oddílovým kolegou Janem Rašticou vybojovali ve čtyřhře stříbrné medaile.

Na mistrovství Evropy do 16 let v Přerově se z reprezentace ČR nejlépe dařilo prostějovskému hráči Janu Kumstátovi, který postoupil až do semifinále. V něm prohrál po výborném výkonu těsně 6:7, 4:6 proti Martinovi Landalucovi ze Španělska, kterému patří 10. místo na žebříčku ITF do 18 let a nedlouho před ME hrál semifinále juniorky Wimbledonu. Úspěšným kapitánem výběru ČR chlapců byl prostějovský trenér Jan Perůtka.

Ve stejné kategorii dívek se představilo také prostějovské trio Lucie Urbanová, Magdaléna Smékalová a Marie Slaměníková. V singlu se nejlépe dařilo Urbanové, která postoupila ve dvouhře do semifinále a získala na ME bronzovou medaili. Čtyřhra dívek Slaměníková, Smékalová musela hned v prvním zápase čelit nasazeným jedničkám, ale zápas vyhrály v rozhodujícím supertiebreaku 10:5. Poté hladce prošly až do utkání o zlaté medaile. Ve finále za vyrovnaného stavu 1:1 na sety se šlo do supertiebreaku. Začátek jim nevyšel, stav byl už 3:8 a poté odvracely čtyři mečboly od stavu 5:9. Nakonec bitvu zvládly 11:9 a před početným domácím publikem se prostějovské hráčky staly mistryněmi Evropy.

Na evropském turnaji do 18 let ve švýcarském Klosters se nejlépe dařilo Jakubovi Menšíkovi, který došel do semifinále dvouhry. Pod vedením prostějovského trenéra Tomáše Josefuse potvrdili Jakub Menšík a Jakub Nicod ve čtyřhře roli nasazených jedniček. Ve finále zvítězili proti domácímu páru Brunold, Feldbausch 6:3 6:4 a mohli se radovat ze zlatých medailí.

Zlato z Evropské olympiády mládeže

V Banské Bystrici se konal 16. ročník EYOF – Evropské olympiády mládeže. V tenisovém turnaji reprezentovalo Českou republiku prostějovské trio Jan Kumstát, Marie Slaměníková a trenér Jan Perůtka. Turnaj se skvěle vydařil Janu Kumstátovi, který až do finále ztratil jediný set. V rozhodujícím duelu narazil na Hernandeze ze Španělska. Kvalitní protivník poctivě běhal a držel míče ve hře, ale aktivní a rychlá hra Kumstáta na Španěla platila s výsledkem 6:4 6:3. Česká výprava se tak mohla radovat ze zlaté olympijské medaile.