Po nepříliš vydařeném Ligovém poháru v Přerově si prostějovské volejbalistky dokonale spravily chuť aktuálním triumfem na čtyřdenním přípravném turnaji Tomi-Remont Cup 2022, který se v Olomouci konal jako 34. ročník Poháru rektora Univerzity Palackého a premiérově i coby Memoriál Jiřího Teplého. Ženy VK prošly až do nedělního finále, v němž po obrovském boji přemohly domácí úpéčko.

ČTVRTEK – SKUPINA B

TJ Sokol Šternberk – VK Prostějov 0:3 (-21, -19, -22)

Sestava: Abendroth, Löff, Meidlová, Silva, Kvapilová, Smolková, libero Stavinohová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sokolky mají velice mladé družstvo a jasným cílem vékáčka tak bylo na jejich palubovce i bez tria reprezentantek vyhrát, což se povedlo poměrně spolehlivým způsobem. Hostující tým se přitom musel obejít ještě bez ostřílené nahrávačky Soni Novákové, kterou zastoupila šikovná juniorka Bára Abendroth.

Ani jedna ze tří sad sice nebyla naprosto jednoznačná, ale přesto měly prostějovské plejerky každou z nich víceméně pod kontrolou. Úvodní získaly bez výraznějších problémů 21:25, druhou ještě přesvědčivěji 19:25. A největší boj se strhl o třetí, kde rozhodla až těsnější koncovka 22:25. Ideální výsledek 0:3 ve prospěch favorita byl na světě.

Hodnocení kouče Miroslava Čady: „Celý zápas jsme odehráli bez střídání, na lavičce byly připravené Míša Beránková s Peťou Kožouškovou. Holky zvládly utkání dobře, nejvíc se dařilo třem z nich. Na nahrávce si solidně poradila mladá Bára Abendroth, nejvyšší herní kvalitu prokázaly Jéssica Silva jako univerzálka a Adéla Stavinohová na liberu.“

PÁTEK – SKUPINA B

Olymp Praha – VK Prostějov 3:1 (15, 10, -23, 11)

Sestava: Nováková, Löff, Beránková, Silva, Kvapilová, Smolková, libero Stavinohová – Abendroth, Kožoušková, Meidlová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Na nahrávce už nechyběla zastupující kapitánka Soňa Nováková, na univerzál opět šla brazilská posila Jéssica Silva a na smeč dvě Michaely, Beránková se Smolkovou, základní sestavu dotvářely blokařky Raquel Löff a Kateřina Kvapilová i libero Adéla Stavinohová. Během celkově nevydařeného duelu však z lavičky naskočily všechny tři střídající hráčky Bára Abendroth, Petra Kožoušková a Pavla Meidlová.

Tým z metropole byl od začátku jasně lepší, v úvodních dvou sadách si vždy vytvořil velký náskok a získal je hladce 25:15, respektive 25:10. Až ve třetí části se Hanačkám povedlo dění na palubovce vyrovnat, díky zvládnuté těsné koncovce 23:25 vykřesaly naději na zvrat celého utkání. Ta však ve čtvrtém dějství rychle zhasla, neboť soupeřky znovu získaly výraznou převahu, aby triumfem 25:11 mač suverénně zavřely. Navzdory porážce postoupily prostějovské ženy do semifinále.

Hodnocení kouče Miroslava Čady: „Hodně jsme kazili i lehké věci, dělali spoustu chyb, nedařilo se nám v obraně ani v útoku, v podstatě nic. Jen třetí set byl z naší strany lepší, jinak jsme podali opravdu špatný výkon. Olymp obětavě bránil a přehrál nás, jeho vítězství bylo naprosto zasloužené.“

SOBOTA – SEMIFINÁLE

VK Prostějov – Volley-Ball Evreux 3:1 (18, -23, 11, 15)

Sestava: Nováková, Kvapilová, Meidlová, Silva, Löff, Smolková, libero Stavinohová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Prostějovské ženy měly v úvodním kole play-off původně nastoupit proti vítězkám základní skupiny A, ale Šelmy Brno kvůli špatnému zdravotnímu stavu svého kádru dobrovolně šly do utkání o páté místo. A na místo soupeře vékáčka se tudíž posunul celek ze země Galského kohouta.

Hanačky nad ním měly od začátku převahu, získaly první set bezpečně 25:18. Ve druhém však na chvíli vypadly z tempa a v dramatické koncovce jej ztratily o kousek 23:25. Nicméně od té chvíle znovu převzaly pevnou kontrolu nad sobotním duelem, aby zbylé dvě sady opanovaly suverénně 25:11 a 25:15.

Hodnocení kouče Miroslava Čady: „Podali jsme mnohem lepší výkon než v pátek s Olympem. Skoro celý zápas jsme měli navrch, kromě závěru druhého setu. Jinak byl průběh pod naší kontrolou, neboť jsme dobře přihrávali a hlavně útok šel hodně nahoru. Dařilo se nám využívat nižších bloků Francouzek, všechny holky zahrály kvalitně a vyrovnaně. Tentokrát spokojenost.“

NEDĚLE – FINÁLE

UP Olomouc – VK Prostějov 2:3 (-17, 24, -27, 16, -21)

Sestava: Nováková, Kvapilová, Meidlová, Silva, Löff, Smolková, libero Stavinohová – Beránková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Hostující tým vlétl do finálového derby podoben vichřici, zahajovací části kraloval 17:25. Poté se ve Sportovní hale UP rozpoutala naprosto vyrovnaná bitva. Těsný závěr druhého dějství uchvátily domácí plejerky 26:24, ještě dramatičtější i delší koncovku třetího dílu urvalo vékáčko 27:29. Následně Čadovy svěřenkyně poněkud rozhodilo svalové zranění Pavly Meidlové a náhle lepším soupeřkám se jasným poměrem 25:16 povedlo vyrovnat na průběžných 2:2. Tudíž rozhodoval tiebreak, bez přehánění infarktový. Přičemž Prostějovanky se zkoncentrovaly a bojovaly jako lvice až do úplně posledního míče, aby po téměř třech hodinách nefalšované řeže uspěly 21:23 a tím 2:3!

Hodnocení kouče Miroslava Čady: „Byl to hodně vyrovnaný, dramatický a dlouhý zápas. Oba týmy bojovaly na maximum, vývoj se přeléval ze strany na stranu, rozhodovaly pevnější nervy i štěstí. Měli jsme trochu problémy v útoku, což ale holky vynahrazovaly extrémní bojovností. Moc chtěly vyhrát, šly za vítězstvím a dostaly odměnu za velké úsilí. Z prvenství na dobře obsazeném mezinárodním turnaji máme radost, i když jde zatím jen o přípravu. Každopádně jsme se kromě jednoho utkání ukázali v lepším světle než týden předtím v Přerově. Vyhovoval nám systém jednoho střetnutí denně, díky tomu jsme mohli celou akci absolvovat na úrovni i s nižším počtem hráček.“

 

KONEČNÉ POŘADÍ

1. UP Olomouc, 2. VK Prostějov, 3. Olymp Praha, 4. Volley-Ball Evreux, 5. Šelmy Brno, 6. Sokol Šternberk.