I hodně smutné příběhy mohou nakonec skončit dobře. Ale je k tomu potřeba opravdu hodně silné vůle. Michaela Zelinová minimálně sedm let bojovala se závislostí na pervitinu, kvůli níž skončila na ulici a zařadila se do party bezdomovců přežívajících u místního nádraží. Přivydělávala si mimo jiné tím, že prodávala železo či autobaterie, které spolu s ostatními ukradl její tehdejší přítel Lukáš Hudeček. Kvůli tomu byla uplynulé úterý 13. září postavena před prostějovský soud. A u něj celkem mile překvapila.

Devětadvacetiletá Michaela Zelinová byla obžalovaná z toho, že ve sběrně u prostějovského nádraží prodala více jak tunu železa, mosaz, měděný drát či několik autobaterií, přičemž dobře věděla, že to vše ukradl její tehdejší přítel Lukáš Hudeček. Toho čas od času při jeho zlodějinách doprovázela. Právě Hudeček patřil k hlavním představitelům zlodějské bandy bezdomovců od místního nádraží, která se s oblibou vloupávala do různých skladů a neobydlených nemovitostí po celém Prostějově. Za to mladý muž pocházející ze Želče skončil letos na jaře ve vězení.

Něco podobného reálně hrozilo i jeho bývalé přítelkyni. Zelinová jako bezdomovec žila dva roky. Důvodem byly drogy. Nyní se však snaží dát si svůj život do pořádku. Se svým stávajícím přítelem bydlí v Prostějově a už zhruba rok pravidelně dochází do zaměstnání. Chystáním materiálu pro výrobu si měsíčně vydělá 25 000 korun čistého.  U soudu předložila vyjádření zaměstnavatele, který je s její prací spokojený a oceňuje její zodpovědnost.

Odráží se ode dna

Jejím problémem však byly v minulosti zejména drogy. „Od ledna letošního roku už pervitin neberu. Také kvůli tomu pravidelně docházím na testy k probační úřednici. Nemohu si dovolit, že bych přišla o práci,“ vyjádřila se Zelinová, která v minulosti rovněž zvládla „nasekat“ poměrně vysoké dluhy, a proto čelí exekucím. „Nějaké peníze mi sráží z platu. Jsem také předběžně domluvena s otcem, že by mi v rámci Milostivého léta pomohl s úhradou dluhů, a to do výše jistiny,“ dodala.

Soud nakonec ženě udělil souhrnný trest ve výši 2,5 roku. Vzhledem k jejímu přiznání a výrazně zlepšenému přístupu jej však na 3,5 roku podmíněně odložil. Ani po tomto rozhodnutí však Michaela Zelinová rozhodně vyhráno nemá. Během následujících let se musí i nadále podrobovat probačnímu dohledu, který spočívání mimo jiné v testech na přítomnost drog.

Rozsudek je již pravomocný.