Nejen v Prostějově, ale i v dalších městech, městysích či menších obcích Prostějovska aktuálně probíhají předvolební boje, které si v mnohém nezadají s filmovou ságou Hra o trůny. Jinde je zase situace o poznání klidnější. Pozoruhodné přitom je, jak se to v jednotlivých obcích v průběhu času mění. Například ve dříve do krve rozhádaných Určicích se letos všichni uchazeči o zastupitelské křeslo sešli společně na jediné kandidátce. Naopak v nepříliš vzdálených, výrazně menších a dříve relativně jednotně působících Prostějovičkách jdou do voleb hned čtyři kandidátky!

Ať už je to, jak chce, pro všechny kandidáty platí, že jsou buď vedeni touhou obhájit své posty, nebo se naopak netají ambicí získat v zastupitelstvu větší vliv, či jsou na kandidátkách takříkajíc do počtu. I na to jsme se zaměřili v této speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022. 

 

V regionech se o pozici ucházejí hlavně známá jména

Stejně jako v Prostějově i ve všech dalších obcích a městech zdejšího regionu již byly dávno zveřejněny jednotlivé kandidátky. Dá se předpokládat, že ve zbývajících čtyřech městech budou výsledky zřejmě velmi těsné. Přestože ani v jednom z nich nikdo nemá nic dopředu jisté, žádné radikální změny se asi čekat nedají. Dokáže tedy trojice starostů a jedna starostka po volbách obhájit své posty?

Půltucet v Plumlově

V Plumlově jde do voleb celkem šest kandidátek. Favoritem je KDU-ČSL, v jejímž čele stojí oblíbená starostka Gabriela Jančíková. Dýchat na záda jí s největší pravděpodobností budou opět Nadšenci vedení jejím charismatickým a velmi schopným bratrem Markem Otrubou. O třetí místo se zjevně „poperou“ Nezávislí v čele s dlouholetým místostarostou Martinem Hyndrichem a ODS, kterou vede Jindřiška Šafranová. Na této kandidátce lze objevit i jméno bývalého primáře prostějovské porodnice Aleše Nevrly. Zajímavá jména ovšem přináší i kandidátka TOP 09, Plumlovští patrioti pak mohou spíše jen překvapit.

Konice: řada otazníků 

Stejný počet kandidátek jako v Plumlově jde do voleb také v Konici. Velmi silnou kandidátkou disponuje nepochybně STAN, ostatně najdeme na ní respektovaného starostu Michala Obrusníka stejně jako jeho předchůdce Františka Nováka, jemuž se vždy dařilo vybalancovat nejrůznější často protichůdné zájmy. Tradičně silné v Konici zřejmě bude i KDU-ČSL, jež vede místostarosta Jaroslav Procházka. Do hry určitě může výrazně promluvit také uskupení Pro Konici vedené starostou hasičů Vlastimilem Šmídou. Výraznější úspěch zbývajících kandidátek by byl spíše překvapením, ať už se jedná o vládní ODS, „policejní“ Přísahu, či Žijeme Konicí.  

Kostelec: souboj starostů

Pětice kandidátek se uchází o přízeň voličů v Kostelci na Hané. Velmi silnou sestavu dalo dohromady KDU-ČSL v čele se starostou Františkem Horákem, jemuž se podařilo do konce dotáhnout celou řadu investičních projektů. Jeho případná prohra by tak byla spíše překvapením. Do voleb už nejde ČSSD, jejího člena a někdejšího starostu Ladislava Hynka voliči najdou na kandidátce Kosteleckých patriotů. Velmi vysoké šance na úspěch má také listina Žijeme Kostelcem s oblíbeným šéfem Domova seniorů Davidem Ševčíkem v čele. Za touto silnou trojicí budou mít zbylé dvě kandidátky patrně odstup, ať už jde o ODS, či SPD. 

Němčice: osm kandidátek

Rekordních osm kandidátek sestavili uchazeči o zastupitelský post v Němčicích nad Hanou. Hledat mezi nimi favorita není vůbec snadné. Situace v Němčicích je asi nejzamotanější ze všech měst Prostějovska. Zkušený starosta Jan Vrána vede Sdružení nezávislých kandidátů, silné zde však bude určitě i ČSSD včele s místostarostkou Janou Oulehlovou, které záda z šestého místa kryje někdejší velmi úspěšná starostka Ivana Dvořáková. Zisk dalších kandidátek lze jen těžko odhadnout. Solidní šanci na úspěch má určitě KDU-ČSL, to samé se dá očekávat i od ANO Němčicím v čele s odborníkem na myslivost Martinem Ernstem. V minulosti se solidní podpoře místních těšilo i SNK Evropští demokraté, které však kvůli dost vyhraněným názorům některých svých členů pravidelně končilo v opozici. Velkou neznámou jsou pak možné zisky kandidátek Němčáci s podporou KSČM, Společně pro Němčice i SPD. 

Řada starostů končí, část kandiduje „níže“

Hodně velkých proměn doznají obecní úřady a radnice napříč Prostějovskem. Mnoho dosavadních a často dlouholetých starostů a starostek se totiž rozhodlo již o tuto funkci neusilovat.

Někteří sice nadále kandidují, nicméně na nižších místech kandidátky. A tedy s menší nadějí na zvolení. Případně už prohlásili, že o starostování nebudou usilovat. Jedním z nich je třeba dosavadní starosta Rakové u Konice Petr Hajkr. Dalším pak třeba vrbátecký Pavel Novotný, který je na kandidátce až patnáctý.

Zcela ze zastupitelstva se stáhne hned několik starostů. Například Dana Stodolová z Biskupic, Ladislav Sypko z Doloplaz nebo Miroslav Grulich, starosta Alojzova. Někteří starostové pak změnili kandidátky nebo jejich název. Zatímco tak ještě před čtyřmi lety kandidovali za nějakou stranu, nyní se jedná o nestranická uskupení. Příkladem je třeba Monika Tmé z Bousína. Dosavadní starostka kandiduje, nicméně na kandidátce KSČM byste ji nenašli. A stejně tak kandidátku komunistické strany.

 

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

38 volby special