K podzimu v Prostějově neodmyslitelně patří špičkové divadlo. Zásluhu na tom má i divadelní festival Aplaus, který slaví půlkulatiny. A s nimi přináší kvalitní a hvězdně obsazená představení. Tentokrát se místo tradičního trojlístku podařilo v říjnovém termínu zajistit dvě vhodné inscenace. Na půdě Městského divadla se ve středu 12. října představí herci Moravského divadla Olomouc s představením Dokonalá svatba, v pondělí 31. října pak před diváky předstoupí pražské Švandovo divadlo s inscenací Smrt mu sluší s Michalem Dlouhým v hlavní roli.

Patnáctý ročník divadelní přehlídky Aplaus 2022 pořádaný marketingovou společností TK PLUS nabídne na prknech secesního skvostu Národního domu dva vynikající herecké soubory. Moravské divadlo Olomouc si pravidelné diváky Aplausu již získalo komediemi Když se zhasne a Sluha dvou pánů. Tentokrát dorazí s úspěšnou komedií britského dramatika Robina Hawdona Dokonalá svatba. Olomoucký režijní tandem Michaela Doležalová a Roman Vencl do hlavních rolí obsadili Marka Pešla a Vendulu Novákovou. Dále se můžeme těšit na Kristínu Jurkovou, Petra Vaněka, Janu Posníkovou nebo Naděždu Chrobokovou-Tomicovou.

Švandovo divadlo na Smíchově pak ve své původní crazy komedii poskytne nekompromisní nahlédnutí do divadelního zákulisí, kde se hon za úspěchem rovná boji o přežití. V hlavních rolích autorské hry Daniela Hrbka excelují Michal Dlouhý, Kamil Halbich, Robert Jašków. Natálie Řehořová, Miroslav Hruška či David Punčochář.

Letos Aplaus přinese o jednu hru méně, než bývalo v minulosti zvykem. „Je to ze tří důvodů. Některé inscenace, které nás zajímaly, jsme už v Prostějově viděli, u jiných jsme narazili na nedostatek volných termínů u divadelních souborů a za třetí jsme chtěli udržet vysokou kvalitu předchozích ročníků,“ vysvětlil Petr Chytil, jednatel agentury TK PLUS. „To ovšem neznamená, že to tak zůstane. Příště můžou být třeba i čtyři představení, pokud to bude možné,“ přislíbil.

I tak se diváci mají koncem letošního roku na co těšit. „Přehlídka nenese svůj název náhodně. Neodmyslitelně k ní totiž patří aplaus zaplněného hlediště. A potlesk je vždy tou největší odměnou pro herce i pro všechny, kteří se na pořádání přehlídky podílejí. Myslím, že bude velký,“ odtušila ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.

O výběr inscenací se tradičně postaralo právě vedení Městského divadla v Prostějově a potřetí pozvalo činohru olomouckého Moravského divadla. „Naše publikum bylo nadšené z představení Když se zhasne a Sluha dvou pánů. Také inscenace Dokonalá svatba je výborná. Ukazuje se, že špičkové divadlo se nehraje výhradně v Praze,“ míní ředitelka.

V předchozích ročnících divadelní přehlídka Aplaus nabídla příznivcům divadla skvělé představení, ve kterých exceloval například Miroslav Donutil, Jiří Štěpnička, Jiří Langmajer nebo Jiřina Bohdalová. Také letos budou na jevišti k vidění vynikající výkony.

Kvalitní divadlo v Prostějově vítá i vedení města. „Aplaus považuji za koření kulturního života v našem městě, patří tradičně ke kulturním vrcholům v našem městě. Jsme hrdým partnerem této přehlídky a věřím, že to tak bude také v dalších letech,“ prohlásil primátor statutárního města Prostějova František Jura. „Každý rok se těším, že v prostorách krásného prostějovského divadla uvidím vydařená představení se skvělými herci. V posledních letech jsem nevynechal snad žádné představení a musím říci, že jsem nikdy neodcházel zklamaný. Vedení našeho divadla i pořadatelé vždy měli při výběru šťastnou ruku a jsem přesvědčený, že to bude platit také v případě patnáctého ročníku,“ přidal první muž radnice.

Hlavním partnerem festivalu Aplaus 2022 je již potřetí společnost MICOS TELCOM. „Divadlo a naši společnost zabývající se optickými a datovými rozvaděči spojuje komunikace, ať už je to komunikace prostřednictvím moderních technologií, či komunikace herců s diváky,“ poznamenala na tiskové konferenci Veronika Melzerová. „MICOS TELCOM je prostějovská firma, ve které pracují lidé z Prostějova a okolí. A to je hlavní důvod, proč chceme podporovat místní divadelní představení, které mohou shlédnout, poučit a pobavit se nejen naši zaměstnanci, ale široká veřejnost. Technologická firma MICOS TELCOM chce touto cestou přispět ke kulturnosti

a vzdělanosti Prostějovska,“ přidal jednatel společnosti Svatoslav Novák.

Plakáty, pozvánky a vstupenky i letos vznikly dle návrhu malíře Borise Jirků, přehlídka podpoří i prostějovské Divadlo Point, které na Husově náměstí letos nabídlo dvě premiéry Britney goes to heaven a Love you truly. „Jsem rád, že Point i nadále prokazuje, že podpora tohoto souboru je skvělou volbou,“ přidal Miroslav Černošek, šéf marketingové společnosti TK PLUS.

Aplaus 2021 si návštěvníci připomenou fotografiemi Pavlíny Novotné v promenoáru divadla.

 

partneři divadelního festivalu aplaus 2022

tk plus, městské divadlo

hlavní partner: Micos Telcom

partneři - město PV, město ol

mediální partnet: pv vecernik

 

Aplaus 2022

Městské divadlo v Prostějově

středa 12. října v 19 hodin

Robin Hawdon: DOKONALÁ SVATBA

Moravské divadlo Olomouc

Úspěšná komedie britského dramatika. Hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Není čas ztrácet čas, protože na dveře už klepe Billův svědek a za chvíli i sama nevěsta.

Hrají: Marek Pešl, Vendula Nováková, Kristína Jurková, Petr Vaněk, Jana Posníková, Naděžda Chroboková Tomicová/Vladimíra Včelná, Tomáš Krejčí

Režie: Michaela Doleželová, Roman Vencl

Městské divadlo v Prostějově

pondělí 31. října v 19 hodin

Daniel Hrbek: SMRT MU SLUŠÍ

Švandovo divadlo na Smíchově

Nová původní komedie. Nekompromisní nahlédnutí do hloubi divadelních útrob, kde se hon za úspěchem rovná boji o přežití. Bob Barel je diváky milovaný seriálový herec a kritiky nenáviděný divadelní herec. Nyní je však na dosah získání ceny Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen jediné – hlas obávaného kritika, který ve volném čase na objednávku pořádá koncerty navazující na bytové divadlo Vlasty Chramostové. Bobův věrný přítel a především jeho agent v jedné osobě Kamil je ale připraven pomoci mu kritikův hlas získat. A jejich přesvědčovací metody jsou přímo smrtící.

Hrají: Michal Dlouhý, Kamil Halbich, Robert Jašków, Natálie Řehořová, Miroslav Hruška, David Punčochář ad.

Výběr hudby a režie: Daniel Hrbek