Po každé pracovní rutině nebo i v mezičase naše tělo i mysl ocení odpočinek. Pokud je to navíc formou cvičení a můžeme tak posílit své tělo, uděláme jedině dobře. Jednostranné pohyby v zaměstnání nejsou pro nás dobré, proto si i v únoru najděte denně pár minut na cvičení a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, navíc zabráníte špatnému držení těla a z toho plynoucím problémům. Mimo jiné uvolníte i stres a napětí, přitom není potřeba hned chodit do posilovny. Pojďme tedy na to, v tomto šestapadesátém pokračování se zaměříme na vnitřní stabilizační systém trochu v náročnějších cvicích...

 

1. Jako první je potřeba se vždy rozcvičit, rozcvička je základ a měla by předcházet úplně každému cvičení. Následně si pusťte nějakou oblíbenou pomalejší hudbu a můžeme začít. Půjdeme do pozice na čtyři, srovnáme záda, hlava je do prodloužení těla a dýcháme (viz. foto). Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Nyní se zvedneme na špičkách, kolena jsou tedy nad zemí a budeme střídat obě ruce tak, že se dlaně budou dotýkat protějšího ramene. (viz. foto). Po celou dobu se snažíme vnímat aktivované břišní svaly. Cvik provádějte v rámci vašich možností, je poněkud náročnější, takže pokud zvládnete ruce vystřídat na každou stranu třikrát a vydržíte v pozici na špičkách, tak to bude pro začátek fajn. Intenzitu si postupně přidávejte. Pokud časem vydržíte cvičit až minutu, tak to bude super. Cvik je dobré provádět pomalu, není potřeba nikam spěchat.

3. V dalším cviku zůstaneme na čtyřech (viz. foto). Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Teď se zapřeme o špičky, kolena zvedeme lehce nahoru a začneme se otáčet za rukou směrem ke stropu (viz. foto). Břicho držíme zatažené po celou dobu. Nezapomínáme pravidelně dýchat. Tento cvik, pokud možno, opakujeme desetkrát za sebou, ale klidně můžete začít po třech na každou stranu a postupně přidávat. Tentokrát se jedná o náročnější cviky, zato velice účinné. Závěrem provedeme strečink.

A já už se těším zase příště!