Necelého půl roku uběhlo od historického momentu, kdy korfbalisté a korfbalistky SK RG Prostějov slavně vyhráli extraligu dospělých ČR 2021/2022 a premiérově v klubových dějinách získali mistrovský titul. Teď stojí před novým ročníkem nejvyšší české soutěže 2022/23 s jasným cílem si zopakovat obrovskou radost!

V létě však došlo k jedné zásadní změně. Dosavadní hlavní trenér David Konečný se kvůli práci stáhl trochu do ústraní postu asistenta, zatímco na místo prvního kouče naopak povýšil Martin Uherka, do letoška právě asistent. „Ve chvíli, kdy nám Davča oznámil své rozhodnutí nepokračovat jako hlavní, jsme nastalou situaci rozebírali a nakonec došli k tomuto řešení, že trenérem číslo jedna budu nově já. Všechny členky i členy týmu dobře znám, stejně jako prostředí, herní věci a vše okolo. A než složitě shánět někoho jiného, tak zvítězila tahle varianta. Šlo o takový přirozený vývoj,“ řekl Večerníku s úsměvem Martin Uherka. „Na svou novou roli se moc těším a po přípravném období včetně turnajů i přátelských utkání se cítím být na pozici hlavního kouče mnohem víc nachystaný. Psychicky i celkově. Kolektiv vzal změnu naprosto v pohodě, bez jakýchkoliv problémů. My se opravdu známe velice dlouho, u družstva se pohybuju řadu let, skoro všechny holky i kluky jsem viděl korfbalově vyrůstat. Věřím, že coby mančaft budeme společně dál dobře fungovat,“ uvažoval Uherka.

Co lodivodi ukázaly zmíněné přáteláky včetně stříbra na Mayor Cupu ve slovenské Prievidzi? „Zůstal nám pohromadě celý hráčský kádr z předchozí sezóny, navíc se po mateřské vrátila dlouholetá reprezentantka ČR Lenka Faltýnková. V přípravě jsme se snažili přizpůsobit modernímu pojetí korfbalu, jež momentálně směřuje k větší dynamičnosti s častými změnami pozic i během jednotlivých akcí, pořád je všechno v pohybu ještě víc než doteď bývalo zvykem. Uvidíme, nakolik se nám bude dařit v soutěži. Ale jsem přesvědčený, že kolektivně máme sílu i kvalitu,“ nepochybuje nový lodivod.

Z toho pramení rovněž výsledkové ambice. „Jednoznačně jsme si řekli, že nechceme být žádnými alibisty a opatrně mluvit o zisku jakékoliv medaile. Proto do extraligy naopak jdeme s jasným cílem obhájit zlato, podruhé za sebou vybojovat titul. Snad rychle překonáme některá zranění z přípravného období, abychom do úvodního zápasu šli pokud možno v kompletní sestavě. A hned napoprvé vítězně ukázali svou výkonnost,“ zdůraznil Uherka směrem k nadcházejícímu duelu zahajovacího kola elitní tuzemské soutěže doma proti KK Brno. Ten je na programu v sobotu 15. října od 17.00 hodin na palubovce haly RG a ZŠ Otto Wichterleho ve Studentské ulici v Prostějově.

 

KORFBALOVÁ EXTRALIGA DOSPĚLÝCH ČR 2022/23 – LOS

1. kolo – sobota 15. října

SK RG Prostějov – KK Brno (17.00 hodin), SK Plhov Náchod – KC Crocodile Sokol České Budějovice, Modří Sloni YMCA Znojmo volný los

2. kolo – sobota 29. října

České Budějovice – Prostějov (? hodin), Znojmo – Brno, Náchod volný los

3. kolo – sobota 12. listopadu

Prostějov – Znojmo (17.00 hodin), Brno – Náchod, České Budějovice volný los

4. kolo – neděle 27. listopadu

Brno – České Budějovice, Znojmo – Náchod, Prostějov volný los

5. kolo – sobota 10. prosince

Náchod – Prostějov (14.00 hodin), České Budějovice – Znojmo, Brno volný los

6. kolo – neděle 22. ledna

Brno – Prostějov (? hodin), České Budějovice – Náchod, Znojmo volný los

7. kolo – neděle 5. února

Prostějov – České Budějovice (17.00 hodin), Brno – Znojmo, Náchod volný los

8. kolo – neděle 19. února

Znojmo – Prostějov (10.00 hodin), Náchod – Brno, České Budějovice volný los

9. kolo – sobota 11. března

České Budějovice – Brno, Náchod – Znojmo, Prostějov volný los

10. kolo – sobota 25. března

Prostějov – Náchod (15.00 hodin), Znojmo – České Budějovice, Brno volný los