Richard Šatínský byl nejen vášnivým milovníkem běžeckého lyžování, ale i fotbalu a sportu obecně. Jeho poslední cesta skončila nečekaně na parkovišti v Moravské ulici. A po Prostějově se ihned vyrojily nejrůznější spekulace…

Náhle a nečekaně. Přesně tak zemřel Richard Šatínský (†53), jehož smrt vzbuzuje celou řadu otazníků. Poslední zářijový den nad ránem bylo totiž jeho bezvládné tělo objeveno na parkovišti v Moravské ulici v Prostějově. Přestože byl všeobecně známý jako milovník běžeckého lyžování, do širšího povědomí se zapsal zejména jako úspěšný organizátor přespolního běhu Domamyslická stěna a sportovní nadšenec, předminulou neděli mu nepomohlo nic. Jeho smrt ovšem vzbuzuje mnohé otazníky. Mezi lidmi se hojně spekuluje o tom, že měl být při návratu z tzv. „Plzeňky“ v Krasicích napaden a ukopán. Policie však tuto verzi nepotvrdila. Co tedy stojí za předčasným skonem aktivního muže?

Dle informací Večerníku měl Richard Šatínský ve čtvrtek 29. září vyrazit do Baru Plzeň v Krasické ulici, kde pracuje jeho družka. Uvedeného večera toho prý nijak nadměrně nepopíjel, přesto si stěžoval na to, že mu není dobře a vydal se k domovu. Pak už byl nalezen až následující den ráno, jak bezvládně leží na parkovišti v Moravské ulici. Na začátku uplynulého týdne pak zemřel ve Fakultní nemocnici v Olomouci, příčinou mělo být rozsáhlé poranění hlavy. Ve špitálu měl být nějaký čas držen v umělém spánku, avšak od přístrojů byl odpojen a byla konstatována jeho smrt.

Ještě předtím se po celém městě vyrojila celá řada spekulací hovořících o tom, že měl být brutálně zmlácen, což mělo právě za následek jeho úmrtí. Žádný přímý svědek události však tuto verzi potvrdit nemohl a policisté něco takového de facto jednoznačně vyvrací.

„V pátek 30. září byl na parkovišti v Moravské ulici byl nalezen zraněný ležící muž, který následně v nemocničním zařízení zemřel. Případem se samozřejmě stále zabýváme, nicméně na základě prvotních úkonů a provedeného šetření v souvislosti s touto událostí nebylo zjištěno, že by se na úmrtí třiapadesátiletého muže podílela cizí osoba,“ zareagovala na dotazy Večerníku Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Na naše dodatečné otázky týkající se druhu a charakteru zranění již však s ohledem na probíhající vyšetřování neodpověděla.  

Mnozí lidé z okruhu Richardových přátel jsou však přesvědčeni, že byl před smrtí skutečně napaden! Možnost, že mohl při návratu z restaurace upadnout a rozbít si hlavu, si totiž příliš nepřipouští. „Měl těžké poškození mozku, ten prakticky úplně otočen. Musel by se hlavou brutálně mlátit o zem sám,“ vyjádřil se muž, který Večerník na celou záležitost upozornil.

Richard Šatínský byl známý jako milovník běžeckého lyžování. Jako takový stál společně s partou nadšenců z oddílu SK Pokop Domamyslice za vznikem závodu Domamyslická stěna, který se měl původně běhat na lyžích. V červnu 2016 se však poprvé konal jako závod v přespolním běhu po Záhoří se startem a cílem v prostoru fotbalového hřiště v Mostkovicích. Na konci letošního července se konal jeho 7. ročník. Závod byl oblíbený zejména díky velmi hezké a členité trase stejně jako dobrému zázemí. Zajímavou informací také je, že již dříve měl údajně podepsat dokument, aby bylo jeho tělo po odchodu ze světa „využito“ ve prospěch lékařství…