Každý zápas bude těžký. To zatím jasně vyplývá z dosavadního průběhu UNIQA extraligy žen ČR 2022/2023. A tato predikce rozhodně platí i pro nejbližší souboj volejbalistek VK Prostějov, kterým se stane domácí střetnutí 7. kola soutěže proti Šelmám Brno ve čtvrtek 3. listopadu od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV. Nejtěžší možný duel pak čeká na prostějovské volejbalistky tuto neděli 6. listopadu od 17.00 hodin. V tento den a čas totiž nastoupí v kutnohorské hale Klimeška, kde má momentálně domácí prostředí SC Prometey Dnipro. Tedy silný ukrajinský tým „hostující“ v nejvyš.

 

Jihomoravanky v úvodních dvou dějstvích podlehly na půdě Olomouce 1:3 a porazily Frýdek-Místek 3:0. Jejich jasným cílem je vylepšit šesté místo z předchozího ročníku, k čemuž mají pomoci letní změny v hráčském kádru.

Vedení ambiciózního klubu přivedlo zejména dvě Ukrajinky, nahrávačku Anhelinu Dubianskou (loni působila v Liberci) a smečařku Hannu Kyrychenko. Na univerzálu má brněnské družstvo údernou Annu Širůčkovou, na druhé smeči někdejší členku vékáčka Terezu Pluhařovou, na blokařských postech zkušenou Ivonu Markovou (rozenou Svobodníkovou) a Lenku Podhrázkou, na liberu Adélu Chevalierovou. Jako hlavní trenér je vede Ondřej Boula.

„Šelmy mají kvalitu, od minulé sezóny jsou posílené. Na Ligovém poháru v Přerově jsme s nimi v rámci přípravy prohráli 1:3, tam jsme se mohli přesvědčit o jejich herních schopnostech. Rozhodně nás teď ve vzájemném ligovém utkání nečeká nic lehkého, právě naopak,“ odtušil prostějovský kouč Miroslav Čada.

Pikantní bude nadcházející mač pro jeho nejostřílenější svěřenkyni Soňu Novákovou, jež na Hanou zamířila právě z brněnské organizace. Osobní náboj však půjde ve čtvrtečním podvečeru stranou. „Doma chceme samozřejmě zvítězit. K tomu musíme být maximálně soustředění hned od začátku a předvést dobrý výkon, herní průměr by určitě nestačil,“ upozornil Čada.

A UNIQA extraliga volejbalistek pojede zvesela dál. Nedělní výjezd za „hostujícím“ celkem v nejvyšší české soutěži bude pro hráčky VK Prostějov pořádně těžkou prověrkou. „Dnipro je rozhodně největším favoritem dlouhodobé části soutěže. Má hodně silný kádr na vysoké mezinárodní úrovni, odpovídající jeho působení v Champions League. A počítá se s tím, že jasně ovládne tabulku české ligy,“ říkal už před startem sezóny hlavní trenér VK Miroslav Čada.

Prometey jeho slova zatím bezezbytku potvrzuje. Na úvod svého českého působení smetl Olomouc 3:0, následně ovládl podobným způsobem střetnutí ve Frýdku-Místku. „Kdokoliv proti Ukrajinkám získá aspoň bod, nebo dokonce vyhraje, bude to pro něho velký dílčí úspěch,“ predikuje lodivod prostějovských volejbalistek.

SC disponuje kromě kvalitních hráček své země také špičkovými akvizicemi ze čtyř jiných států. Jsou jimi nahrávačka Ana Marija Jonjev (Srbsko), univerzálka Margarita Stěpaněnko (Ázerbájdžán), smečařka Vicky Savard (Kanada) a blokařka Mirta Grbac (Slovinsko).

„Každopádně je výzva nastoupit proti tak výbornému mančaftu a zkusit mu co nejvíc vzdorovat. Nemáme co ztratit, půjdeme do toho s otevřeným hledím. A jestli uhrajeme třeba i jeden set, bude pro nás určitě dobrý,“ neskrýval ostřílený lodivod před nedělní bitvou zřejmé rozdělení rolí.