Štěkot psů, tu a tam troubení. A do toho ještě třepetavý zvuk křídel. To vše dávalo v sobotu zámku Plumlov zajímavou kulisu. Kdo ale památku navštěvuje pravidelně, toho už u vchodu nic nenechalo na pochybách – Hubertské slavnosti jsou zpět. A přesně tak tomu bylo. Uplynulou sobotu „na Plumlově“ slavili myslivce a vše, co s tím souviselo.

Lidé na nádvoří plumlovského zámku mohli potkat desítky myslivců v jejich stejnokrojích, dále spousty loveckých psů. Ostatně na pódiu je a jejich rasy také představovali. Publikum přitom bylo početné.

„Až mě překvapilo, kolik lidí přišlo. Ozvala se sama od sebe i Česká televize… Nevím, zda se na tom odrazila návštěvnost, je ale velká. Mám pocit, že akcí teď aktuálně je méně, a tak jí lidé vzali za vděk,“ poznamenal kastelán zámku Pavel Zástěra.

 Program se odehrával jak na pódiu, tak vedle něj. Sokolníci totiž představovali denní i noční dravce, včetně třeba sovy pálené. O kus dál měly své zastavení Vojenské lesy Plumlov. „Přišli jsme se podívat na zvířátka, myslivecké psy. A zatím jsme spokojení, je to dobré,“ uvedla Květa Vlachová poté, co s rodinou vyzkoušela aktivity pro děti právě od vojenských lesů. „Sem tam na plumlovský zámek zajdeme. Ale po dlouhé době jsme zde tentokrát poprvé. Zašli jsme sem, řekli jsme si, že se podíváme na myslivce,“ usmívala se Květa Vlachová.

Hubertské slavnosti jsou na zámku klasikou. Přesto dokázaly překvapit. „Na Hubertských slavnostech jsem ještě nebyla. Bydlela jsem v Plumlově, ale nezažila jsem ji. A ano, je dobrá, líbí se mi zde,“ řekla paní Eva za zvuku hudby od kapely Hubertus. I ta patří k tradičním účastníkům slavností. „Kostra akce je pořád stejná. Vystoupí z vojenských lesů. Dají nám maso na guláše, podílí se loveckými psy. Pedagogika je taková tradice,“ uvedl kastelán zámku. Přesto se ale pár novinek našlo. „Vyšší je zájem stánkařů. Máme zde nové, ale ne úplně plánované červíky,“ pousmál se s odkazem na stánek s hmyzími pokrmy, který ovšem musel soutěžit o pozornost s dalším, kde se prodával jelení guláš.