Město sportu. Tak se často říká Prostějovu. A důvody pro to jsou. Jedním z nich je třeba četnost odvětví, která se dají  po celém území navštívit či provozovat. Dalším důvodem je také síla podpory, kterou vedení statutárního města, potažmo zastupitelstvo, každoročně sportu přisizuje. Totéž se ale dá říct o sociální nebo kulturní oblasti. A hlavně v porovnání s jinými městy na tom Prostějov ještě není zdaleka tak štědře jako jinde. Kolik finančních prostředků tedy z městské pokladny ke spolkům i jednotlivcům směřuje? A kdo dostává nejvíc?

Podzim je nejen obdobím padajícího listí nebo ranních mlh,ale na úrovni samospráv také časem největšího vypisování žádostí a následně přidělování dotací. A to fakticky ve všech myslitelných oborech. Základní jsou však, v případě Prostějova, tři oblasti: sport, kultura a sociální oblast.

Prostějov je městem s rozpočtem, který se pravidelně pohybuje kolem miliardy korun. Ročně pak pravidelně na dotacích dává okolo třiceti milionů korun. Což je sama o sobě velká částka. I když je toúhel pohledu, jsou tací, co tuto sumu považují jen za zlomek možného a z rozpočtu by ukrojili větší krajíc chleeba. Navíc počet žadatelů, kteří nakonec získají přes milion korun, není příliš vysoký. Obvykle mezi pěti až osmi. Velká část veřejné finanční podpory se naopak rozdělí mezi střední a drobné žadatele. Nejčastějšími částkami jsou deset a dvacet tisíc korun. Část žadatelů přitom během roku zažádá vícekrát a na více aktivit.

Důležitou součástí dotací jsou termíny a zároveň částky, o které ten či onen žadatel žádá. Začněme termíny. Ty vypisuje prostějovský magistrát s předstihem, žadatelé obvykle mají měsíc a více na to, aby se na žádost předpřipravili, a další měsíc na podání. V případě sportovních dotací, které početností tvoří většinu, je podání rozděleno do čtyř částí: lidé i organizace mohou žádat na podporu mládeže na vrcholové sportovní úrovni, dále na profesionální sportovní tým a potom buď s, nebo bez doložení spoluúčasti. Zajímavostí je, že zatímco v minulých letech byly jednotlivé programy rozloženy do více měsíců, nyní mohou v prvních třech žadatelé posílat podklady shodně mezi 1. a 29. prosincem. Zbytek musí počkat na březen.

Důležitý aspekt je ale částka, což se týká všech typů dotací. Pokud se jedná o více než 50 tisíc korun, musí na návrh rady projednat tuto částku zastupitelstvo. Jestliže jde o částku nižší, rozhoduje přímo rada města. Návrh vychází z příslušných odborů. Sama částka se pak může výrazně měnit oproti původní představě žadatele. Často dostávají zhruba dvě třetiny nebo polovinu toho, co žádají. Jednak za tím stojí bodovací systém, který má za cíl posoudit potřebnost dotace i její přínos pro město. Pak je zde také předpoklad, že někteří žadatelé mohou své očekávané náklady posunout mírně nahoru s cílem získat o něco více peněz z rozpočtu.

Na závěr se podívejme, kdo byl v aktuálním roce dosud nejvíce dotovaným subjektem ze zhruba dvou set úspěšných žadatelů. Pokud jde o sportovní oblast, zde vedou s mírným náskokem oba hokejové kluby, tedy LHK Jestřábi Prostějov a SK Prostějov 1913. Hokej ostatně patří k energeticky a finančně nejnáročnějším sportům. Následuje Tenisový klub Prostějov v závěsu s prostějovskými fotbalisty. Výrazné podpory se ale také dočkali volejbalistky, částce milionu korun se přiblížili basketbalisté.

Mimo sport byli nejúspěšnějšími žadateli Azylové centrum se 600 tisíci korunami, dále Lipka nebo také Římskokatolická farnost – obě organizace dostaly přes 500 tisíc korun.

 

 

 

47 dotace2

 

47 graf dotace