Už přede dvěma lety Večerník podrobně informoval o tom, že Prostějov má výbornou mládežnickou golfistku. A na tomto faktu se od té doby pranic nezměnilo. Veronika Černá je o dva roky starší, letos nastupovala mezi žákyněmi ve věkové kategorii U14 a nadále patří k nejlepším v České republice!

„Jsem členkou Golf Clubu Prostějov, na jehož greenech u Kostelce na Hané často trénuju, a také Golf Clubu Austerlitz Slavkov u Brna. Za ten hraju různé týmové soutěže, samozřejmě vedle pravidelné účasti na turnajích jednotlivkyň během závodní sezóny. Ta trvá od konce dubna do října,“ prozradila Veronika Černá, dcera známého bývalého hokejisty Michala Černého.

„Jak vypadá moje příprava? Mám čtyři až pět golfových tréninků týdně, k tomu ještě tři kondiční tréninky každý týden. Což je dost náročné, ale mě to pořád moc baví. Chci se neustále zlepšovat, k čemuž mi pomohlo i zimní soustředění začátkem letošního roku v Turecku. Česká golfová federace mě tam pozvala jako úplně nejmladší účastnici, toho si vážím,“ zmínila Černá.

Nedlouho má nového trenéra. „Stal se jím Ondřej Trupl, z jehož schopností i přístupu jsem nadšená. Potřebovala jsem už změnu, nový impuls, abych se mohla dál posouvat směrem k profesionalismu. Golf pro mě znamená velice moc, chci v něm patřit mezi nejlepší,“ neskrývá ambice prostějovská rodačka.

V žákyních je momentálně na českém žebříčku třetí, Národní Golfovou Tour mládeže 2022 zakončila mezi dívkami do čtrnácti let na druhé pozici. „Povedlo se mi vyhrát jeden z turnajů NGT v Ostravici, hodně jsem přitom startovala i na akcích ve starších věkových kategoriích. Například ze slovenské Národní tour v Báči U16 jsem přivezla druhé místo, na mezinárodním mistrovství ČR juniorek jsem skončila sedmá. Což byl velice dobrý výsledek,“ informovala Černá.

V červnu dokonce absolvovala profesionální turnaj ve Slavkově u Brna, mezi elitou dospělých skončila těsně za třicátou příčkou zhruba v polovině startovního pole. „Neměla jsem co ztratit, šla do toho s velkou motivací bez nervů a dařilo se mi. Byla to pro mě výborná zkušenost,“ cenila si talentovaná hráčka, jež splnila rovněž další osobní cíl uplynulé sezóny. „Chtěla jsem si letos vylepšit handicap do záporné hodnoty, dostat se pod nulu. Což mi po posledním turnaji vyšlo, teď ho mám -0,3,“ potěšilo Černou.

Slavkovskému GC Austerlitz pomohla jak k bronzovým medailím v týmových soutěžích ČR U14 i U16, tak k triumfu v Moravském poháru. „Momentálně cítím, že nový trenér mi rozhodně pomůže k dalšímu výkonnostnímu zlepšování. Hodně věcí postupně mění, což je nezbytnost k tomu, abych nestagnovala, ale naopak šla technicky i herně nahoru. Taky jsme řešili, že během tohoto roku jsem absolvovala více než čtyřicet akcí, tedy až zbytečně moc. V příští sezóně proto budeme pečlivěji vybírat jen opravdu kvalitní turnaje, aby zbýval dostatek času na nezbytnou přípravu. Pokud to půjde, chci častěji vycestovat i na prestižní turnaje do ciziny, třeba do Polska nebo Maďarska,“ uvažovala Černá.

Na závěr připojila velké poděkování. „Chci moc poděkovat mým rodičům, bez jejichž obrovské podpory bych se golfu nemohla na takové úrovni vůbec věnovat. Totéž platí pro všechny partnery v čele se statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem. Hodně mě podporují, což je v dnešní ekonomicky těžké době ohromná pomoc. Patří jim za to velké díky,“ zdůraznila Veronika Černá.