Slibně nakročeno mají volejbalistky VK Prostějov do druhého dějství evropského Challenge Cupu žen 2022/2023. V úvodním střetnutí 1. kola vyhrály na palubovce ATSC Kelag Klagenfurt 3:1 a očekávaný postup budou potvrzovat v domácí odvetě, která je na programu ve čtvrtek 1. prosince od 17.00 hodin, a tentokrát v hale Sportcentra DDM (Olympijská ulice).

Hanačky šly do vzájemného dvojzápasu s rakouským protivníkem v roli favoritek, ale situaci jim notně zkomplikovala početná marodka v hráčském kádru. I v oslabené sestavě prvnímu duelu nejprve dominovaly, než nastaly herní potíže spojené s náporem mladých soupeřek. Přesto se nakonec podařilo vybojovat příznivý výsledek 16:25, 16:25, 25:20, 21:25.

„Nemá cenu spekulovat, jestli bychom v kompletnějším složení bez tolika zdravotních problémů zvítězili ještě jasnějším poměrem bez ztraceného setu. Vzhledem k tomu, že v evropských pohárech se výsledky 3:1 a 3:0 rovnají, je to vlastně i jedno. Navzdory složité situaci jsme prostě přivezli tříbodovou výhru, což byl přesně náš cíl. A různými zraněními či nemocemi pronásledované holky za to zasloužení velkou pochvalu,“ vyjádřil dílčí spokojenost hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.

Samozřejmě vnímá, že jeho tým (úřadující český šampión aktuálně vedoucí tabulku UNIQA extraligy ČR) je papírově silnější, než vicemistryně Rakouska pohybující se momentálně na třetí až čtvrté pozici tamní nejvyšší soutěže. „Role favorita se nezříkáme, na druhou stranu sama o sobě ještě nikomu nic nezajistila. Vždy rozhoduje až to, co reálně předvedete na hřišti. A pokud zrovna máte tolik hráček najednou ve zdravotních trablech, výkonnostní rozdíly to logicky snižuje,“ odtušil Čada.

Výhodou jeho kolektivu naštěstí je, že měl o uplynulém ligovém víkendu volno. Tudíž jeho další bitvou bude právě až čtvrteční odveta s Kelagem. „Vznikl prostor i čas, aby se holky daly v rámci možností co nejvíc dohromady. Proto jsme jim dali hodně volna s tím, že si po extrémní zátěži pořádně odpočinou a taky se budou léčit. Věřím, že to pomůže. A do druhého vzájemného utkání proti Klagenfurtu půjdeme s mančaftem v mnohem lepším stavu.“

K postupové radosti přitom jeho svěřenkyním stačí i těsná porážka 2:3. „Pochopitelně však chceme v odvetě dosáhnout na vítězství, pokud možno hladké. A nemít s dalším pokračováním ve Vyzývacím poháru žádné výraznější problémy. Na druhou stranu ale soupeře v žádném případě nepodceňujeme, neboť napoprvé ukázal, že umí být nebezpečný. Dobře se připravíme a ve čtvrtek půjdeme na to. Věříme, že i s co největší podporou našich věrných fanoušků,“ nadhodil Čada.

Připomeňme si na závěr personální složení ATSC. Nahrávačky: Nicole Holzinger (číslo 0, 17 let, 177 cm) a Jana Zierler (4, 16 let, 169 cm). Blokařky: Nikolina Bajic (7, 25 let, 186 cm, Srbsko), Anja Zorman (15, 21 let, 183 cm) a Jana Gärtner (8, 17 let, 185 cm). Smečařky: Isabella Katz (3, 20 let, 170 cm), Magdalena Rabitsch (16, 19 let, 168 cm), Kateřina Pavelková (9, 17 let, 182 cm, Česko) a Alisa Boyd (2, 17 let, 174 cm). Univerzálka: Ehize Omoghibo (21, 25 let, 178 cm, USA). Libera: Julia Bier (10, 23 let, 169 cm) a Lea Marie Matschek (14, 18 let, 170 cm). Hlavní kouč: Stefan Spirk, asistentka trenéra: Sophie Wallner.

„Moc toužíme Klagenfurt přesvědčivě vyřadit, kvalitním výkonem udělat radost příznivcům i sobě a v dalším kole Challenge Cupu vyzvat silnou Nyíregyházu z Maďarska,“ uzavřel Miroslav Čada.

 

47 vk lista

 

48 pozvanka volejbal