V sobotu Jestřábi před vlastním publikem uzavřeli první polovinu letošního ročníku Chance ligy. Proti druhému celku tabulky z Třebíče se zpočátku hrál opatrný hokej, který příliš šancí nenabízel, opatrnost byla totiž oboustranná. Ve třinácté minutě se ale dostal po pěkné přihrávce k úniku Ostřížek a dostal Prostějov do vedení. Ve druhé části byli hosté aktivnější, ale srovnání nepřišlo. Ve třetí duel definitivně zlomila branka v přesilové hře. Domácí si vedení pohlídali a brankář Pavelka mohl po zápase slavit druhou nulu v řadě.

Po úvodních nepřesnostech na obou stranách dostali domácí už po dvou minutách výhodu přesilovky. Tu ale promrhali a nedokázali se ani usadit v pásmu soupeře. Přesto byli v dalších minutách z pohledu šancí aktivnějším týmem. První velkou šanci měl Jandus, který zkoušel forhendem překonat brankáře Mičána. Tomu puk propadl, ale brankář si včas stihl kotouč najít a přisednout ho. Podobná situace se ještě jednou opakovala, ale i tu brankář hostů zvládl. Na opačné straně měl první vážnější zákrok Pavelka po střele Svobody. Ve třinácté minutě se už ale skóre poprvé měnilo a k radosti domácího publika se o to postaral kanonýr David Ostřížek, když dostal pěkný pas od Haška a z levého kruhu se rozhodl vypálit dělovku, která skončila přesně v horním růžku – 1:0. Pro Ostřížka to byla dvanáctá branka v patnácti duelech. Na konci první části se přesilovky dočkala i Třebíč, ale jejich snaha dopadla podobně jako ta soupeřova.

Ve druhé třetině měli hosté jednoznačně opticky navrch a bylo znát, že chtějí utkání srovnat. V prvních minutách hrozili jen oni a v šestadvacáté minutě přišla asi největší šance. Po chybě v rozehrávce měl skvělou možnost Michálek, který dokázal překonat Pavelku, ale jeho radost zastavila tyč. Puk se pak ještě odrazil od zad hrdiny zápasu, ale společně s obranou jej dokázal včas dostat z brankoviště pryč. Tlak Třebíče paradoxně ustal až v její druhé přesilovce, v ní se totiž nedařilo udržet útočné pásmo. Největší šanci měl domácí výběr. Jáchym udržel puk za brankou soupeře a naservíroval jej Jiránkovi, ten ale z blízka nevyzrál na připraveného brankáře. Po přesilovce se už hra opět srovnala, ale velké šance nepřicházely. Jeden z pokusů měl domácí Benda, ale brankář byl připraven.

Nejzajímavější moment druhé poloviny prostředního dějství tak nabídl Michal Vodný, který i přes nepříznivý stav odvolal faul na svou osobu a vysloužil si potlesk od všech přítomných na stadionu. Do konce druhé části už se pak nic významného nestalo a domácí drželi těsný náskok.

Třetí třetina pokračovala v trendu druhého dějství a až do přesilovky ve 45. minutě se toho moc neudálo. Svou druhou početní výhodu v zápase už dokázali domácí využít po necelé minutě, kdy se uvolnil Filip Jansa a z pravého kruhu poslal puk přes clonícího hráče přesně nad beton brankáře Mičána – 2:0. Prostějov pak pokračoval v dobré hře směrem do defenzivy a náskok si držel relativně v poklidu. Třebíč se snažila něco vymyslet, ale vázl jí už přechod středního pásma. Jednu z mála možností měl Michálek, ale Pavelka byl připraven.

Tlak soupeře definitivně zlomilo vyloučení Meluzína, který zasáhl hokejkou Ostřížka do obličeje a šel si odpykat čtyři minuty, jelikož se objevila i krev na tváři útočníka Prostějova. Hosté to nezabalili ani ve čtyřech, ale Prostějov si až do závěrečné sirény hlídal vedení. Krásný zákrok ještě v poslední minutě vytáhl Pavelka, který střelu pokryl do lapačky a snažil se ihned rozehrát do brejku. K jeho smůle ale byla přihrávka dlouhá, jinak si ke druhému čistému kontu mohl připsat i asistenci.

 

ÚSTY TRENÉRŮ

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov

„Dnes bereme tři body a troufám si říct, že jsme zápas zvládli po taktické stránce na jedničku. Musím ale říct, že dnes to bylo plné nepřesností a nebyli jsme to my, jak své kluky znám. Chyběla mi tam větší jiskra, nešly nám úplně nohy a scházelo pak i potřebné sebevědomí. Spousta hráčů nebyla v zápase ani mentálně. Možná to bylo i dnešním pošmourným dnem, celkově byl i menší počet diváků. Do toho rozbité lajny. Moc nám nepomohla ani přesilovka v úvodu, kdy jsme se nedokázali dostat do pásma. Na druhou stranu to bylo vybojované vítězství. Velké týmy musí zvládat i zápasy, kdy vědí, že jim to příliš nejde.“

Jaroslav BARVÍŘ (asistent trenéra) – SK Horácká Slavia Třebíč

„Zápas se nám nehodnotí dobře, i když jsme špatně nehráli. Po jedné ztrátě ve středním pásmu domácí rychle otočili hru a my jsme z toho inkasovali první gól. To nás ale nepoložilo, dál jsme se drželi své hry a svého plánu, měli jsme i příležitosti dát branky, ale bohužel se nám to nepovedlo. Gól na 2:0 jsme dostali až ve třetí třetině v oslabení a v závěru jsme byli vyloučeni na čtyři minuty za vysokou hůl. Proto jsme se pak nedostali ani ke hře bez brankáře. Opakuji, že jsme neodehráli špatný zápas, ale trápí nás teď koncovka. Ve Vsetíně jsme dali jeden gól, doma Litoměřicím dva a dnes žádný. Hlavně na tom teď musíme zapracovat, bez gólů nemůžeme na vítězství pomýšlet.“

 

26. kolo Chance ligy

LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky: 13. Ostřížek (Hašek, Burian), 46. Jansa (Valenta, Jáchym). Rozhodčí: Koziol, Rapák – Otáhal, Peluha. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0 Střely: 28:31. Diváci: 872.

Sestava Prostějova: Pavelka (J. Němeček) – Valenta, Kubeš, Poledna, Benda, Pěnčík, Staněk, Hamšík – Mar. Novák (C), T. Jáchym (A), Jiránek (A) – Hašek, Ostřížek, V. Burian – Jansa, Venkrbec, Slanina – Maruna, Jandus. Trenér: Aleš Totter.

Sestava Třebíče: Mičán (Jekel) – Tureček, Bořuta, Hunkes, Forman, Furch, Poizl – Psota, Bittner (C), Dočekal (A) – Ferda (A), D. Michálek, Krliš – Malý, Vodný, Meluzín – Svoboda, Šilhavý, Michalčuk. Trenér: Kamil Pokorný.

26. kolo: Zlín – Poruba 1:3 (0:0, 1:1, 0:2). Branky: 23. Kubiš (Kindl, Bartko) – 27. Lemcke (Klimíček, Berisha), 43. Christov (Střondala, Hrníčko), 56. Klimíček (Pšurný, Karafiát) * Jihlava – Slavia Praha 5:2 (0:0, 2:2, 3:0). Branky: 26. Pořízek (Dvořák, Cachnín), 30. Fronk (Miškář, Haman), 43. Pořízek (Křehlík, Tecl), 49. Brož (Miškář, Šik), 60. Harkabus (Jáchym) – 24. Simon (Němeček, Havrda), 40. Brož (Stehlík, Kern) * Litoměřice – Frýdek-Místek 2:1 pp (1:0, 0:0, 0:1, 1:0). Branky: 8. Kuťák (Procházka, Hampl), 62. Šedivý (Kracík) – 58. Teper (Havránek, Macháček) * Prostějov – Třebíč 2:0 (1:0, 0:0, 1:0). Více v kupónu * Sokolov – Přerov 2:1 sn (1:0, 0:0, 0:1, 0:0). Branky: 18. Weinhold (Tomi, Rulík), rozhodující nájezd Kverka – 52. Svoboda (Černý, Kudělka) * Šumperk – Pardubice „B“ 4:3 pp (1:1, 1:0, 1:2, 1:0). Branky: 3. Jouza (Kadeřávek, Křemen), 34. Mácha (Kunst, Dudycha), 56. Hrachovský (Žálčík, Kohút), 62. Žálčík (Nedvídek) – 17. Kaut (Vildumetz, Hanousek), 43. Hrádek (Urban, Machač), 44. Půhoný (Matýs, Sýkora) * Vsetín – Kolín 5:3 (0:2, 2:1, 3:0). Branky: 30. Berger (Přikryl, Sihvonen), 40. Smetana (Hořanský), 54. Klhůfek (Přikryl, Němec), 59. Smetana (Říha, Bláha), 60. Rob (Lichanec) – 4. Morong (Piegl, Král), 16. Ouřada (Korkiakowski, Piegl), 37. Matějček (Síla, Čáp).

27. kolo: Zlín – Kolín 4:3 pp (0:1, 3:1, 0:1, 1:0). Branky: 21. Gago, 23. Bukač (Hejcman, Köhler), 30. Kubiš (Hejcman, Zbořil), 65. Honejsek (Kubiš, Zbořil) – 3. Půcek (Čáp, Morong), 35. Pajer (Matějček), 42. Korkiakoski (Půcek, Pajer) * Litoměřice – Přerov 2:1 (0:0, 2:0, 0:1). Branky: 31. Koláček (Ton, Holý), 34. Válek (Jícha, Holý) – 59. Ministr (Pechanec, Březina).