Hned trojici koncertů má za sebou pěvecký sbor Proměny, který svou třídenní pouť zakončil v kostele Povýšení svatého Kříže.

V beznadějně zaplněném kostele si návštěvníci mohli poslechnout především písně s vánoční tematikou. Více než hodinu a půl trvající koncert se sestával ze tří po sobě jdoucích částí postupně gradujících. Na závěr pak jako přídavek zazněly tóny písně Tichá noc. Všichni přítomní odcházeli plni výjimečných zážitků.

Zlatý hřeb uplynulého adventního týdne čekal na Proměny v neděli podvečer, kdy se představily v kostele Povýšení svatého Kříže. Už při zvukové zkoušce se scházeli první návštěvníci a krátce před zahájením v 17.00 hodin už byly jeho prostory zcela zaplněny. Před vstupem do kostele byla umístěna kasička na dobrovolné vstupné. Každý z návštěvníků dostal program i perníček upečený členkami sboru.

Úvodní minuty patřily proslovu, ve kterém pěvecký sbor v krátkosti shrnul své výročí deseti let od založení, a pak už následovaly jednotlivé písně. Tou první, kterou si Proměny pro návštěvníky připravily pod taktovkou sbormistryně Lenky Dohnalové, byl francouzský kánon Aleluja. Zahraniční tvorbou pokračovala celá první třetina koncertu a všechny písně se nesly v duchu vánoční tematiky.

Ve druhé části si pak mohli posluchači vyslechnout známé české koledy nesoucí se důstojným prostorem. Třetí část patřila trojici sólistů a známým českým vánočním skladbám. Jako první vystoupila s písní Vánoční strom Simona Černá. Po ní následoval Patrik Zatloukal, v jehož podání zazněla píseň Jsou svátky, již v roce 1977 skvěle nazpíval Karel Gott. A poslední sólistkou nedělního podvečera byla Pavlína Merendová.

Nádherné hlasy doplněné o kompletní pěvecký sbor se posluchačům velmi líbily. „Závěrečná část ve mně zanechala úžasný dojem. Neuvěřitelné výkony všech účinkujících, navíc v prostoru kostela se jejich hlasy krásně nesly. Vánoční tematika v takto krásném prostředí a s takovým rozsahem, to byla opravdu nádherná. Jsem velmi ráda, že jsem přišla včas a mohla jsem tak celý koncert vidět a slyšet z pěkného místa. Nezapomenutelný zážitek,“ chválila paní Jitka Nováková krátce po skončení koncertu.

Před poslední písní koncertu, kterou byla Modlitba ze známé české pohádky Anděl Páně, si vzala závěrečné slovo sbormistryně Lenka Dohnalová. „Chtěla bych vám moc poděkovat, že jste přišli v takovém počtu a vytvořili skvělou atmosféru v tomto nádherném předvánočním období. Obrovské poděkování patří celému sboru i kapele. Současně bych vám chtěla popřát spokojené prožití zbytku adventu i vánočních svátků. Abyste je prožili s těmi, které máte rádi, a dopřáli jste si i klid a odpočinek.“

Na úplný závěr pak zazněl přídavek, a to nejznámější česká vánoční píseň Tichá noc, za kterou posluchači ocenili všechny vystupující dlouhotrvajícím potleskem. Proměny tak v neděli naladily všechny přítomné na sváteční atmosféru, která se nezadržitelně blíží.