Velká televizní bitva o diváka se rozhoří v blížících se vánočních dnech. Televize i letos mohou během volných dní počítat s relativně velkou sledovaností, a proto se budou předhánět, aby zaujaly diváky. Ve velké míře však počítají s konzervativností svého publika, takže žádných zásadních výstřelků se ani letos nedočkáme. Programům budou i tentokrát vévodit zejména osvědčené pohádky a komedie.

Pohádku Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou odvysílá letos na Štědrý den od 20:20 TV Nova. Vedle československé klasiky nabídne i její čerstvý norský remake Tři přání pro Popelku, který odvysílá již 20. prosince. Připravena je také štědrovečerní Ulice a adventní čas se promítne i do vysílání pořadu Snídaně s Novou. Poslední den v roce přinese Nova tradičně silvestrovské vydání Televizních novin nebo pořad Tvoje tvář má známý hlas - Velký silvestrovský případ. Chybět nebude ani legendární ruský Mrazík, kterého Nova vysílá nepřetržitě od roku 2000. Letos jej uvede již po třiadvacáté v řadě.

Kromě toho soukromá televize v čase vánočních a novoročních svátků nabídne další české filmové klasiky a zahraniční snímky: Tři bratři, Řachanda, Nejkrásnější hádanka, S tebou mě baví svět, Slunce, seno…, Vesničko má středisková, Krakonoš a lyžníci, Láska nebeská, Princ Bajaja, Mravnost nade vše, Jak vycvičit draka. Pořady s vánoční tematikou se pak objeví i v nabídce tematických stanic.

Adventní nabídka videoplatformy Voyo přinese mimo jiné očekávanou minisérii Král Šumavy: Fantom temného kraje režiséra Davida Ondříčka.

Pokračování pohádky Tajemství staré bambitky nabídne Česká televize na letošní štědrovečerní vysílání. „Dvojka“ přitom volně navazuje na děj prvního dílu. Na první svátek vánoční odvysílá rovněž premiérovou pohádku Krakonošovo tajemství. Vedle toho se ve vánočním vysílání objeví tradiční filmy a pohádky jako například Pelíšky, Samotáři, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela, Postřižiny, Na samotě u lesa, Pyšná princezna, Šťastný smolař, Peklo s princeznou, Anděl páně, Lotrando a Zubejda, Dvanáct měsíčníků, Anděl páně 2, Čertí brko či Korunní princ. Naopak se v letošním vysílání ČT neobjeví pohádka Tři oříšky pro Popelku, na řadu přijde veřejnoprávní stanice až příští rok. Z premiérových filmů nabídne na Štědrý den ještě biblické snímky: Příběhy zrození a Mladý Mesiáš.

I letos pak Česká televize uvede do předvánočního vysílání Adventní koncerty. V pořadí dvaatřicátý ročník zahájil první adventní neděli (27. 11.) přímý přenos z Břevnovského kláštera. Stejně jako v předchozích letech bude jedna z nejstarších veřejných sbírek, jež loni překonala čtvrtmiliardovou hranici vybraných peněz, pomáhat čtyřem neziskovým organizacím. Patrony jednotlivých projektů jsou osobnosti České televize.

Silvestrovský večer se ponese v duchu Pocty Karlu Gottovi. Česká televize odvysílá poslední den v roce záznam koncertu, během něhož se na pódiu sešlo na čtyřicet zpěváků a zpěvaček. Chybět nebudou ani speciální vydání pořadů Všechnopárty a Zázraky přírody. Nový rok odstartuje televizní premiéra filmu Zátopek oceněného osmi Českými lvy.

Televize Prima odvysílá letos na Štědrý večer opět komedii Sám doma, na kterou naváže romantický film Navždy spolu. Večer završí komedie Matky na tahu o Vánocích. Štědrý den přitom na Primě odstartuje ráno pohádkou Krakonošův poklad, kterou bude ve vysílání následovat Lízin let do nebe. Dopoledne bude patřit ještě Noci v muzeu a rodinné komedii Rolničky, kam se podíváš. Po obědě se na obrazovkách představí Hurvínek a kouzelné muzeum. Ve vánoční nabídce TV Prima se dále objeví pohádky Šíleně smutná princezna, Dařbuján a Pandrhola nebo Sedmero krkavců a další.

 

 Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA