Tady se s ničím moc nepářou. A tak se i energetické krizi rozhodli postavit čelem. V Hačkách na Konicku se už pustili do stavby vlastní jaderné elektrárny, která vzniká hlavně díky pospolitosti a aktivitě stovky místních obyvatel.

Energetickou nezávislost by Hačkám měla zajistit vlastní jaderná elektrárna. Nápad na její stavbu vznikl těsně po půlnoci na zasedání zastupitelstva v místní hasičské klubovně zvané Bumbálka. „Když může mít vlastní jaderku takovej zapadákov jako je Temelín, proč bychom ji nemohli mít i my,“ prohlásil bojovně starosta Haček Ladislav Zajíček zvaný atomový guru.

Elektrárna již vzniká na kopci nad obcí v místech, kde nyní stojí větrný mlýn. Místní ji staví výhradně svépomocí. „Rozhodli jsme se, že volně navážeme na dřívější Akce Z a vyhlásili Akci E. Ze stovky našich obyvatel se zapojili téměř všichni a přidaly se i děti. Někdo proto, že si myslí, že to umí, jiný si to chtěl jen tak vyzkoušet, další neváhal pomoci ostatním a ti zbylí museli,“ popsal starosta jedinečnou souhru hačských domorodců.

Výstavba jaderné elektrárny vzbudila obrovský zájem ze strany okolních obcí. Vedení mnohých z nich už nyní pošilhává po levnější elektřině od sousedů. „Přebytky budou, s tím se počítá. Možná někomu něco necháme, když nás nechá vyhrát ve fotbale. Ale rovnou říkám, že na energetickou burzu do Konice nic dodávat nebudeme. Rozhodně nehodláme elektřinu zpětně odkupovat za desetinásobné ceny. Ať si každý postaví jadernou elektrárnu vlastní!“ vzkázal nekompromisně starosta Haček.