Jedinečný zážitek čeká už za dva měsíce Prostějovany. Do města zamíří Yoko Ono, manželka zastřeleného člena Beatles Johna Lennona. Jediným vystoupením v Evropě hodlá extravagantní umělkyně oslavit své devadesáté narozeniny, které má 18. února.

„Byla jsem v Prostějově asi před třiceti lety. Krátce poté vaší velvet revoluci. Jako výtvarnice a návrhářka jsem se tehdy pídila po možnostech výroby oděvů v zemích bývalého východního bloku, a proto jsem tehdy navštívila vaše oděvní závody,“ odpověděla v e-mailovém exkluzivním rozhovoru pro Agenturu Hóser žena zodpovědná za rozpad Beatles (a jak se ukazuje, možná i za krach OP Prostějov – pozn. red.).

Naše město ji prý tehdy velice okouzlilo. „Byla jsem v šoku. Něco takového jsem ještě nezažila. Působila tady na mě velmi zvláštní a neuvěřitelně silná energie. Chvílemi jsem si připadala, jako bych byla v New Yorku, chvílemi jako v Chicagu, na jiném místě jako v Tokiu, hned vedle jako v Hirošimě, a dokonce v jedné čtvrti jako v Africe,“ napsala umělkyně a dodala: „Prostě jsem si to u vás zamilovala. Cítím se úplně stejně jako v rodném Japonsku i v druhém domově v Americe. Proto když jsem plánovala sérii koncertů k devadesátým narozeninám, Prostějov byla jasná volba!“

Yoko Ono odehraje a odzpívá jen pět megakoncertů, na každém kontinentu jeden. „Cítím se sice skvěle, ale přece jen devadesát roků už je nějaký věk, na těle už je to znát. Hlavně ta regenerace po výkonu už trvá poněkud déle, takže proto opravdu jen pět koncertů, na každém kontinentu jeden,“ prozradila Yoko Ono, která na dotaz, zda neuvažovala o nějakém větším evropském městě, odpověděla: „Ani na okamžik jsem nezapochybovala. Já nepotřebuji koncertovat ve světových metropolích, kde dělá koncerty každý a kde jsou obyvatelé těchto velikých měst zvýhodňováni tím, že na koncert dojdou pěšky nebo dojedou MHD, zatímco lidé z menších měst se musí trmácet dlouhé cesty vlaky či létat letadly. Mé turné pěti kontinentů je všude v menších městech, aby i obyvatelé metropolí, pokud mě chtějí vidět a slyšet, museli zvednout zadky a zažít to, co jindy zažívají ti ostatní.“

Yoko Ono bude na koncert do Prostějova doprovázet syn Sean Lennon. A společně zahrají písně z alba Double Fantasy a několik dosud nepublikovaných skladeb z pozůstalosti Johna Lennona. „No, a pokud půjde všechno podle plánu, přivezu do Prostějova ještě jedno velké překvapení. Na pár písniček si sedne za bicí jeden můj a hlavně Johnův kamarád. Ale víc neprozradím, abych to nezakřikla,“ napsala Večerníku Yoko Ono.

Koncert se uskuteční 30. února ve Víceúčelové hale-ZS, která konečně začne plnit svoji funkci. Lístky budou v předprodeji v informačním centru radnice, zakoupit je bude možné i prostřednictvím Agentury Hóser. Ta u příležitosti jedinečného uměleckého projektu připravuje soutěž, jejíž hlavní cenou bude večeře s extravagantní umělkyní.