Převratnou novinku se rozhodli pro jarní část zavést v rámci soutěží pod hlavičkou Okresního fotbalového svazu v Prostějově. Na vybrané dva víkendové zápasy bude v mužských soutěžích použit systém videorozhodčího, který bude zkoumat případné pochybení sudích. Pokud by se varianta osvědčila, přicházelo by v úvahu její zavedení i do dalších zápasů. Na krajské úrovni se zatím o podobném kroku nejedná, protože se už několik let pořizují video záznamy.

Podle našich zjištění se pro tuto variantu vedení svazu rozhodlo na základě vyrovnané tabulky nejvyšší okresní soutěže, kde to vypadá na boj o postup i o záchranu. „Rozhodovat letos může každý bod a nechceme, aby se některý z klubů cítil poškozený. Proto jsme přistoupili k této variantě. Bude se jednat o zápasy, které budou buď přímo o postup, nebo naopak přímo o záchranu,“ potvrdil Agentuře Hóser informace jeden z představitelů výkonného výboru.

Jednat se ale bude o daleko levnější variantu, než je používaná v rámci nejvyšší soutěže. Stačit na to budou čtyři lidé a telefony s kvalitním fotoaparátem. Jeden z nich bude natáčet video u postranní čáry naproti asistenta sudího a druhý bude za brankovou čárou. Oba záznamy si pak bude moci sudí jít prohlédnout, aby určil verdikt. To stejné bude platit i u druhého vápna. „Mohli bychom tak předejít hlavně různým penaltovým skandálům, nebo například situaci, kdy nevíme jistě, zda míč přešel brankovou čáru. Pokud by se podařilo zachytit i některé ofsajdy, bylo by to pochopitelně plus,“ netajil spokojenost jeden z představitelů.

V kraji se nic podobného zatím nechystá. „Zápasy se natáčí už delší čas a v případě protestů je nám kluby poskytují. Za chyby pak trestáme zpětně a myslím si, že to takto nyní stačí,“ přidali svůj pohled zástupci Olomouckého KFS. Jak se tato novinka odsvědčí, bude jasno už po konci jarní části.