Obec, která opravdu žije, tak by se dala v krátkosti shrnout situace ve Vrchoslavicích. V místní sokolovně to frčí každý den a nově se tam všem bude líbit zase o něco víc. Už od podzimu loňského roku zde totiž probíhala rekonstrukce v zadní části objektu a za finanční podpory obce i Olomouckého kraje došlo na sociálního zázemí i rekonstrukci „pekla“, kde se odehrává řada kulturních i společenských akcích pro občany. Sokolové si veškeré práce za pomoci dobrovolníků navíc zvládli udělat sami, a jak s úsměvem prozradil starosta Sokola Daniel Svačina, už i ve Vrchoslavicích mají sokolovnu 21. století.

„Pustili jsme se do kompletní rekonstrukce v zadní části sokolovny, dočkali jsme se tak sociálního zázemí, tedy kompletně nových toalet pro ženy i muže. Do toho jsme řešili i nové elektrické vedení. Podařilo se nám vybudovat i technickou místnost pro veškeré úklidové potřeby a nyní finišujeme v opravách takzvaného ‚pekla‘, což je část ve sklepení, kde probíhá řada kulturních a společenských akcí. Jak s oblibou říkám, konečně máme i u nás sokolovnu 21. století, protože bez sociálního zázemí to bylo neúnosné. Ale nedá se to nazývat už jen sokolovnou, protože prostory mají daleko širší vyžití, neslouží jen Sokolu, je to taková multifunkční hala,“ prozradil starosta Sokola ve Vrchoslavicích Daniel Svačina. A jedním dechem doplnil, že tím práce nekončí. Pokračování je v plánu v přední části, kde už jsou některé práce dokonce hotové.

Poskytnutím dotace podpořil rekonstrukci Olomoucký kraj a také obec, která prostory pravidelně využívá. „Z naší pokladny jsme uvolnili šest set tisíc, dalších dvě stě padesát tisíc přišlo z Olomouckého kraje. Jsem rád, že jsme mohli rekonstrukci zahájit, protože spolupráce se Sokolem je na velmi dobré úrovni. Jedná se o jedinou multifunkční halu v obci, využívá ji i škola a probíhá zde řada aktivit i kulturní a společenský život. Nové prostory si budou moci návštěvníci poprvé prohlédnout na plese, na který bych tímto všechny rád pozval,“ doplnil starosta obce Dušan Svozílek.

Veškeré práce zvládají ve Vrchoslavicích svépomocí a sokolům pravidelně pomáhají další dobrovolníci. I díky tomu se tak podařilo ušetřit velké množství finančních prostředků. „V posledních dnech jsme tady téměř denně, po zaměstnání pokračujeme v práci společně s dalšími dobrovolníky a hodnými lidmi, které u nás máme. Touto cestou bych tak rád poděkoval obci, Olomouckému kraji a všem dobrovolníkům za jejich úsilí. Zase všichni ukázali, jaké máme skvělé občany. Pevně věříme, že při příležitosti plesu tuto rekonstrukci zkolaudujeme,“ dodal závěrem Svačina.