Před fotbalovým podzimem 2022 došlo na regionální fotbalové mapě k řadě změn. Některé týmy tradičně postoupily a další sestoupily. Zejména však v I.A třídě Olomouckého KFS došlo na novinky. Tři celky z Prostějovska postoupily do kraje. A stejně tak tři – Plumlov, Protivanov a Určice – vyměnily „béčko“ za skupinu „A“. A právě bojům v této grupě se budeme nyní věnovat.

Očekávání byla namístě. Jak se celky vypořádají s touto změnou? Ukázalo se, že víc než slušně. Nevýhodou jsou delší vzdálenosti, které musí absolvovat – řada soupeřů sídlí až na Šumpersku. Jinak se ale ukázalo, že šlo o dobrý tah.

Nejlepším příkladem jsou Určice. Tým se během minulých let pohyboval v průměru až podprůměru „B“ skupiny. Aktuální situace? Zcela jiná. Určice se perou o prvenství s Postřelmovem. Cestu za špicí tabulky zahájil tým hned v úvodu ročníku. První čtyři utkání dokázal totiž vyhrát a jen minimálně inkasovat. A dokonce v prvních osmi zápasech Určice bodovaly. To tým už dlouho nepamatuje. Určice se prakticky ocitly ve stejné pozici jako dříve Konice. Najednou jsou z nich spolufavorité soutěže, kteří většinu soků dokáží srazit příděly branek, zejména ale fungující defenzivou. V závěru ročníku tým trochu zvolnil. Co mu ale vydrželo, to je první příčka nadosah.

Polepšil si i Plumlov. Tým, který se poslední roky bil zejména o udržení soutěže, na tom je nyní mnohem lépe. Po podzimu mu patří střed tabulky, sedmá příčka. Do soutěže sice Plumlov vstoupil těsnou porážkou. Pak ale bodoval pětkrát v řadě a ukázal, že dokáže hrát prakticky s kýmkoli. Později Plumlovští střídali dobré zápasy s horšími. Dvakrát sice dostali výrazně naloženo – od Postřelmova a Paseky – v drtivé většině zápasů však byli vyrovnaným soupeřem. Platilo to i ve výsledcích, Plumlov uhrál nejvíce remíz z celé soutěže. Symbolicky bezbrankovou plichtou tým nového hrajícího trenéra Karla Frantíka také zakončil podzimní zápasy.

Protivanov vstoupil do ročníku nejhůře. Z prvních čtyř zápasů zaznamenal tři vysoké prohry. A zdálo se, že se bude opakovat tradiční boj o záchranu. V dalších utkáních už ale byl tým vyrovnaným soupeřem. Navíc mezi sedmým a dvanáctým kolem dokázalo mužstvo pětkrát v řadě bodovat a posunout se z nebezpečného sestupového pásma. Také v závěru podzimu si svěřenci kouče Davida Novotného připsali ze tří zápasů solidní čtyři body. Mužstvo se během ročníku trochu uklidnilo a začalo to nést výsledky. Tým sice z tria prostějovských celků skončil nejhůře. I tak ale zaznamenal oproti předešlým letům posun. A to přesto, že v řadě utkání mužstvu chyběl střelec Marek Grmela.

 

Další díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zaměřený na skupinu "A" I.A třídy Olomouckého KFS najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 23. ledna