Zdeněk SVĚRÁK

Zaplněné hlediště Městského divadla v Prostějově bylo na začátku roku svědky „návštěvy“ Járy Cimrmana, u které pochopitelně nechyběl ani legendární český herec, divadelník, scénárista a skladatel.

Miroslav DONUTIL

Jeden z nejznámějších českých herců předvedl svůj nezaměnitelný herecký výkon ve hře Smrt obchodního cestujícího, jež zakončila Aplaus.

Milan KŇAŽKO

Jedním z mnoha známých divadelních herců, kteří navštívili loni Prostějov, byl i Milan Kňažko. Ten ukázal, jak moc na horské dráze to dokáže někdy se vztahy být. A co vše se dá odpustit.

Jiří BARTOŠKA

Hned po konci filmového festivalu v Karlových Varech zamířil do Prostějova tento český herec, aby v Palírně U Zeleného stromu slavnostně pokřtil limitovanou edici žitné whisky.

Petr JANDA

Osmdesátiletý rocker s legendární kapelou Olympic řádil ve čtvrtek večer na pódiu na prostějovském náměstí. A jak jinak než „jako za mlada“!

Jan SAUDEK

Známý i kontroverzní fotograf se představil v Prostějově, následně také v Plumlově. Jeho dílo a akce s ním spojené vzbudily jako vždy nemalou pozornost.

Michal DAVID

Fenomenální hitmaker koncertem na náměstí T. G. Masaryka udělal definitivní tečku za letošním Prostějovským kulturním létem.

FOTO 37_david

MIRAI Navrátil

Frontman stále populárnější kapely Mirai dorazil do Plumlova na akci Přehrady fest.

Jan ŽELEZNÝ

Legendární oštěpař, trojnásobný olympijský vítěz i mistr světa a světový rekordman, také ozdobil svou účastí zábavně-charitativní show Sportovní hvězdy dětem. Navíc zavítal i na „svou“ ZŠ Jana Železného Prostějov.

ČECHOMOR

Legendární uskupení. Čechomor působí na české hudební scéně čtvrtstoletí. Na popularitě mu to ale rozhodně neubírá. I v roce 2022 zajel do Prostějova.

Jan ČENSKÝ

Český herec, dabér a moderátor se představil v Dubanech. Zároveň působí jako lektor herectví a rétoriky.

Jaroslav SVĚCENÝ

Známý houslista je rovněž častým návštěvníkem Prostějovska. Pravidelně hraje například v barokním kostele svatého Martina v Mořicích.

Václav VYDRA

Populární český divadelní, televizní a filmový herec svým umem polechtal bránice Prostějovanů, když vystoupil na prknech Městského divadla s komedií na Poslední chvíli. A takřka vyprodané hlediště se náramně bavilo.

Arnošt GOLDFLAM

V Prostějově se představil v rámci Noci divadel, a to nejen jako herec, ale zejména jako spisovatel. Večerník s ním získal i exkluzivní rozhovor.

 

Miroslav ČERNOŠEK

Ve Vladislavském sále Pražského hradu převzal úspěšný manažer od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy 1. stupně. Slavnostní ceremoniál jste mohli vidět v přímém přenosu na ČT 1.

Richard KRAJČO

Koncert známé české kapely v čele s tímto frontmanem nadchl v prostějovském divadle všechny přítomné ve zcela zaplněném sále.

Jakub VADLEJCH

Momentálně nejlepší český atlet, který letos získal v hodu oštěpem stříbro na ME a bronz ze světového šampionátu, byl nejsledovanější osobností akce Sportovní hvězdy dětem v Národním sportovním centru Prostějov.

Petr OŠLEJŠEK

Konický hasič byl prezidentem Milošem Zemanem 28. října jmenován na Pražském hradě do hodnosti brigádního generála.

Petr BARNA

Jeden z nejlepších krasobruslařů československé historie, vítěz ME 1992 a bronzový olympijský medailista z téhož roku, vedl na prostějovském zimním stadionu týdenní soustředění místního oddílu Kraso-bruslení PV.

Oldřich NAVRÁTIL

To byl tedy Trhák. Přesně tak se jmenovala hra, ve které se objevil Oldřich Navrátil. Hra mimo jiné ukazovala, jak je těžké převést knížku do filmové podoby.

Jindra POLÁK

Zpěvák kapely Jelen se představil v kempu Žralok u Podhradského rybník a svojí návštěvou poctil i Prostějov. Koncert skupiny Jelen ve Společenském domě zaznamenal skvělou návštěvnost.

Zdeněk IZER

Známý televizní bavič na Prostějovsku si tentokrát pro své vystoupení Na plný coole vybral sokolovnu v Kostelci na Hané. Našel tam vděčné publikum.

Jan HIRT

Cyklistická jednička současnosti v ČR a vítěz etapy na letošním Giro d´Italia, kde skončil celkově šestý, absolvoval Sazka Tour 2022 a finišoval tak úvodní díl tohoto závodu na prostějovském Masarykově náměstí.

Olga LOUNOVÁ

Známá zpěvačka dorazila na Konické vánoční trhy v jarním kabátě.

Dagmar PECKOVÁ

V Městském divadle účinkovala slavná operní zpěvačka, která navíc vystoupila spolu s populární herečkou Barborou Hrzánovou.

Václav NOID BÁRTA

Prostějovské kulturní léto každoročně přitáhne do města několik zajímavých osobností. Mezi ně patří i Václav Noid Bárta, zpěvák, textař, ale také dabér.

Zdeněk a Jana BALCAŘÍKOVI

Manželé se dostali do české „Guinessovky“, za rok společně ušli neuvěřitelných 6 419 kilometrů.

Karel HUŇKA

Chlapík z Ptenského Dvorku jako jediný absolvoval všech 20 uplynulých ročníků oblíbeného konicekého triatlonu Veteran Steel Man.

Jiří NESVADBÍK a Ladislav VRÁNA

Majitelé a zakladatelé Žaluzií Neva z Kralic na Hané se stali podnikateli roku v Olomouckém kraji.  

Tomáš PAVELKA

Nejmladší starosta ČR z Mořic v podzimních komunálních volbách svůj post bez problémů obhájil. 

Zeno DOSTÁL

Konickému rodákovi, režisérovi a spisovateli vyšla kniha. Stalo se tak 26 let po jeho úmrtí a za jejím vydáním stála iniciativa jeho dcery. 

Ondřej RUML

Zpěvák představil v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem recitál, který volně navázal na předchozí spolupráci s textařem Michalem Horáčkem.

Dita HOŘÍNKOVÁ

Známá muzikálová i seriálová herečka a zpěvačka opakovaně spolupracuje s Václavem Obrem. Vystoupila jak během jarních pašijí, tak i na Josefkolu a vánočním koncertu v Prostějově.

Richard PACHMAN

Zpěvák, malíř, moderátor a hudební skladatel se představil s Ditou Hořínkovou během úžasných pašijí v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem i na Vánočním koncettu.

Matěj HOMOLA

Zpěvák kapely Wohnout vystoupil i se svým bratrem Janem a dalšími na Sletu čarodějnic v režii Spolku Plumlovských nadšenců.

Petra JANŮ

Fenomenální česká zpěvačka byla ve Slatinicích hlavní hvězdou bohatého programu pro všechny věkové kategorie při příležitosti Dne zdraví.

Jana CIESLAROVÁ

V Mariánských Lázních 1991 dokázala vyhrát světový šampionát v orientačním běhu mezi ženami, zatímco loni v létě byla ambasadorkou celostátního přeboru škol v tomto přírodním sportu na prostějovském území.

Marek PAKOSTA

Vítěz evropské Champions League, účastník letní olympiády a nyní prezident Českého volejbalového svazu osobně předával volejbalistkám VK Prostějov obří trofej po jejich senzačním triumfu v UNIQA extralize žen ČR 2022/23.

Jiří MUŽÍK

Další bývalý vynikající atlet, jenž vybojoval stříbro na ME 2002 i zlato na halovém ME 2022 v běhu na 400 metrů překážek, zavítal na prostějovský závod oblíbeného seriálu Čokoládová tretra.

Jiří HAVELKA

V Prostějově se tu a tam ocitne i filmová delegace. Bylo tomu tak i v roce 2022, tehdy začátkem roku přijel režisér Jiří Havelka u příležitosti premiéry Mimořádné události.

Jiří GRYGAR

Významný vědec a také popularizátor vědy. Jiří Grygar je nejen v oboru astrofyziky, ale i v dalších disciplínách velmi známý a populární. V Prostějově nepřednášel poprvé.

Ondřej NĚMEC

Ze sportovců se na prostějovských kolbištích ukázal třeba hokejový obránce Ondřej Němec, který obléká dres Vsetína. Hráč má četné zkušenosti z reprezentace.

Antonín HONEJSEK

Další slavný hokejista, navíc rodák na prostějovském ledě. Po pádu Zlína do Chance ligy jsme jej v souboji s prostějovskými hráči zažili už třikrát.

SLIOTAR

Jedna z hvězd Keltské noci. Populární festival keltské hudby se vrátil do Plumlova. A kapela Sliotar u toho nemohla chybět…

Bohumil PEČÍNKA a Petros Michopulos

Duo je známé hlavně mezi těmi, kteří se zajímají o politické dění. Spolu přijeli s podcastem Kecy a politika. Dvojice je známá svým nekorektním humorem i trefnými poznámkami.

Pavel CALLTA

Další zpěvák, který navštívil Prostějovsko i v roce 2022, je častým interpretem zdejších koncertů.

STRACENÉ RÁJ

Toto je hanácká záležitost – skupina vedená Markem Ošťádalem vystoupila na prostějovském hlavním náměstí v rámci kulturního léta. Fanoušci ukázali, že je jich v Prostějově hodně.

Petr RYCHLÝ

Hvězda někdejšího pořadu Natoč to! nebo také Ordinace v růžové zahradě zavítala do Určic.

BUTY

Ostravská hudební kapela přijela do Prostějova v září. Byla součástí programu prostějovských hanáckých slavností.

Szidy TOBIAS

Slovenská šansoniérka s typicky zastřeným hlasem potěšila posluchače v Olšanech u Prostějova. A to v kulisách opraveného farního areálu.

JAVORY a HRADIŠŤAN

Dvojkoncert zažili posluchači ve Společenském domě. K Javorům se později přidal Hradišťan a byla z toho přátelská spolupráce, která funguje už pěkně dlouho.