Lednové počasí bývá pravidelně tím nejmrazivějším v roce a doprovází jej řada sněhových přeháněk. V letošním roce se ale dlouho držely teploty nad nulou. Změna nastala až v uplynulém týdnu, za víkend totiž napadlo v prostějovském regionu až patnáct centimetrů sněhu. Bílá pokrývka zasypala nejen vyšší území jako Protivanovsko, ale i samotné centrum Prostějova!

První sníh v letošním roce začal padat z pátku 20. na sobotu 21. a vydatnější sněžení nastalo následně v neděli 22. ledna dopoledne. Jestli ale současná sněhová nadílka vydrží i v našem regionu delší čas, nebo budou mít to štěstí alespoň na horách, se uvidí. Od začátku nadcházejícího týdne sněžení vystřídá déšť se sněhem.

Chladné počasí se vrátilo v průběhu minulého týdne, kdy se teploty držely kolem bodu mrazu. O uplynulém víkendu se k nim přidaly sněhové přeháňky, které udělaly radost především vlekařům a lyžařům, protože v důsledku nepříznivých podmínek nemohli dlouho ani uměle zasněžovat. V horských oblastech a vyšších polohách by sníh mohl vydržet i v dalších dnech. V nížinách se ale dá dle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu očekávat obleva. Už v pondělí 23. ledna, tj. dnes, by se totiž teploty měly dostat až na čtyři stupně nad nulou a v noci těsně pod nulu. V dalších dnech bude do počasí zasahovat tlaková výše od severu, bude tak proudit teplejší vzduch. Mírné ochlazení se dá očekávat nejdříve ve čtvrtek. Za sněhem tak znovu bude třeba vyrazit na hory.