Dost překotný týden – hlavně tedy jeho prostředek – prožily ženy VK Prostějov. Během dvou dnů se jejich plány poněkud otřásly v základech, a nebylo na tom nic moc pozitivního.

Ve středu si jely do Ostravy pro pokud možno klidný postup ze čtvrtfinále Českého poháru na závěrečný turnaj Final Four. Hned od začátku střetnutí ale šlo snadno vypozorovat jejich současnou herní nejistotu a místy až nepohodu na palubovkách soupeřů.

Při vší úctě k TJ platí, že kdyby vékáčko alespoň zčásti předvedlo, na co reálně má, tak by o vítězství nemohlo přijít. Bohužel ve skutečnosti venkovní trápení pokračuje a vinou toho přišel hanácký tým o velkou šanci zabojovat 15. a 16. února v Teplicích o pohárovou trofej.

Aby toho nebylo málo, hned ve čtvrtek přišel další šok, byť jiného charakteru. Prostějovské volejbalistky se ještě sbíraly ze svého zklamání v ČP, když se odpoledne dozvěděly, že na pátek plánovaný duel UNIQA extraligy ČR doma proti Dnipru vůbec nebude.

Zjistit něco takového (navíc zcela nečekaně) pouhý den před termínem důležitého a těžkého mače není nikdy příjemné. Zvlášť pokud soupeř zrušil zápasový šlágr na poslední chvíli z ekonomických důvodů, které řešil už delší dobu. Přesto nechal vékáčko, aby se na vzájemný souboj zbytečně připravovalo.

Nechci tady SC Prometey přehnaně kritizovat, neboť to má (teď již měl) jako zástupce jiné země v cizí ligové soutěži logicky složité. Český volejbalový svaz loni v létě podal mistryním Ukrajiny coby válečně napadenému státu pomocnou ruku, aby na konci sympatické spolupráce host vhodil do elitní tuzemské soutěže pomyslný granát.

Nadstavbovou část, potažmo celou dlouhodobou fázi citelně poznamená deset kontumačních výsledků, což v novodobé historii extralig pod vysokou sítí nemá obdoby. A nestandardní pakt založený na bohulibé myšlence tak má hodně rozpačité vyústění. Přičemž kritičtější lidé by asi volili mnohem ostřejší slova.

Jak teď z podivného týdne pryč? Recept pro úřadující šampionky České republiky je nasnadě – v německém Suhlu zadělat na největší mezinárodní úspěch klubových dějin. Byť projít do semifinále evropského Challenge Cupu přes bundesligové družstvo bude sakra náročné. Vyloučeno to ovšem zdaleka není!