Sociální sítě, jednoznačně největší fenomén posledního desetiletí. Používáme je snad všichni bez ohledu na věk, pohlaví, či své názory.

Těchto platforem navíc najdeme stále více a řada z nás jich využívá hned několik najednou. Jenže stejně jako řada dalších věcí jsou i tyto sítě dobrým sluhou, ale zlým pánem. Především různé situace, které se na nich objevují mohou často až neuvěřitelně rozdělovat. A hlavním bodem jsou dezinformace, proč se jim aspoň trochu řada z nás nebrání a je schopná sdílet kdejakou lež, aniž by se nad tím alespoň selským rozumem zamysleli?

Když bych se měl kompletně zaměřit na jednu platformu, tak je jí jednoznačně Facebook. Z něj se za poslední roky stalo tak toxické prostředí, že už nemá nic společného s tím, k čemu sloužilo původně. Kloudné informace se zde člověk už téměř nedočká a jen se tu pravidelně názorově střetávají skupiny s odlišným názorem.

Nic zase tak špatného by v tom nebylo, kdyby se řada těchto skupin nedohadovala a nedržela se různých dezinformací, které pokládala za pravdu. Přitom i jednoduchým projetí odpovědných webů je zcela jasné, že se jedná o absolutní blábol, který věřím, že stále většině z nás dojde i pokud použije svou hlavu. Jenže někteří z nás si na tom zakládají už tak, že se vlastní rozum zcela ztratil.

A i samotné výměny názorů už neprobíhají v rámci mezí, ale směsí urážek a většinou vítězí ten, který toho druhého dokáže urazit více. Jestli by nebylo pro všechny lepší tuto síť zase vypnout a řešit věci s lidmi znovu osobně. Zde tento kontakt ještě tak negativně a toxicky nevypadá.