Velice náročnou sobotu 4. února prožili v terénu profesionální a dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji, a to především na Šumpersku a Jesenicku.

Celkově jsme od 3. hodiny ráno do 15. hodiny odpoledne, kdy se situace postupně uklidnila, zaznamenali v souvislosti se silným větrem na krajském operačním a informačním středisku více než 165 událostí. 

Převážně jsme zasahovali u popadaných stromů na komunikacích či v profilu železniční tratě. Také jsme je odstraňovali ze střech rodinných domů či drátů elektrického vedení, kde jsme spolupracovali s pohotovostními službami energetiků. Zajišťovali jsme také utržené části střech. Řešili jsme rovněž dopravní nehody a neprůjezdnou silnici mezi Jívovou a Hraničnými Petrovicemi, kde PČR komunikaci kvůli závějím uzavřela. Uvázlo tam 5 osobních automobilů a autobus.

Utržené části střech jsme zabezpečili například v Olomouci na budově vazební věznice, v Tučíně na mateřské školce nebo ve dvou případech na rodinných domech ve Velkých Losinách a na domě v Uničově. Uvolněný velký billboard jsme zajistili v Prostějově na jedné z budov u hlavního nádraží.

Brzy ráno jsme řešili dopravní nehodu kvůli popadaným stromům na D35 u Bílé Lhoty, kde havaroval nákladní automobil a tři osobní auta. Všechna vozidla narazila do spadených větví. Odstranili jsme je a postarali jsme se o úklid vozovky. Železniční nehodu jsme řešili u Hluboček, kde vlak narazil do spadeného stromu. Evakuovali jsme 25 cestujících, po uvolnění profilu tratě vlak pokračoval dál v jízdě.

V odpoledních hodinách vítr zeslábnul a postupně se situace uklidnila. Celkově jsme zaznamenali  do 15.00 165 událostí, jejichž řešení koordinovali operační technici a důstojníci na krajském operačním a informačním středisku. Po celou dobu jsme spolupracovali s místními jednotkami dobrovolných hasičů.