Stejně jako v minulých letech, tak ani letos o své oblíbené pobytové i příměstské tábory děti pod křídly Sportcentra nepřijdou. Na první se mohou navíc těšit už během jarních prázdnin, které s sebou přinesou především zimní radovánky. Na výběr ze širokého spektra je pak z letní nabídky, takže si na své přijde opravdu každý.

Oproti předešlému roku se podařilo kapacity táborů výrazně navýšit, i přesto by ale rodiče s přihláškami neměli otálet. Už nyní totiž u některých termínů berou podle ředitele Jana Zatloukala (na snímku) jen náhradníky.

* První tábory proběhnou v rámci jarních prázdnin. Na co se tak mohou zájemci už za necelý měsíc těšit?

„Samozřejmě se jako první nabízí programová náplň související se zimním obdobím, byť se to tedy nešťastně nazývá jarními prázdninami. Máme pobytový tábor zaměřený na lyžování u Opičáka na Dolní Moravě. Kolegové z dopravního hřiště během ledna a února připravují pět pobytových akcí se zaměřením na výuku běžkování. Cílovou skupinou jsou děti ze čtvrtých tříd základních škol. V oblasti příměstských táborů připravujeme pět akcí. Některé budou zaměřené na rukodělnou činnost, některé sportovně a jeden dokonce i železničářsky.“

* Zájem ze strany dětí i rodičů je dlouhodobě enormní. Platí tak pro rodiče, aby s případnou přihláškou neváhali, dokud jsou volná místa?

„My letos kapacitu táborů poměrně výrazně navýšili. Výsledkem bude, že některé tábory třeba nenaplníme zcela. Ale na druhou stranu se již teď stává, že jiné přijímají už pouze náhradníky. Takže ano, vyplatí se, raději neváhat. Pokud bychom kapacitu táborů nenavýšili, tak na konci února bychom už měli plno.“

* I společně s letními tábory jich pro letošní rok chystáte s různým zaměřením rovných třicet. Je přesto něco, co mají tábory společného?

„Zdálo by se, že čím méně společného budou mít, tím lépe, protože by to prokázalo pestrost naší nabídky. Asi základním rysem je to, že tábory pořádá zavedená organizace. Sleduji i na sociálních sítích, že rodiče tomu přiklánějí velký důraz, děti svěřují těm, ke kterým mají důvěru. Tím samozřejmě neříkám, že po prázdninách máme sto procent spokojených klientů. Někdy to prostě nesedne u účastníka, někdy u rodiče a někdy máme co vylepšovat my. Máme hodnoticí systém pro rodiče i účastníky, každý může přispět se svým přáním i připomínkami, pro nás je to skvělá zpětná vazba.“

* Řada nabízených táborů se opírá o pohádková či filmová témata. Je to v současné době pro děti největší hit?

„Je to pro nás taková berlička, občas si tím marketingově pomůžeme. (úsměv) Ale nic nového pod sluncem, jak říkali staří Římané, vezměte si, jak si předchozí generace hrály na indiány a šerify. Harry Potter provází děti na našich táborech snad více jak patnáctr let. Dalšími podobně tematicky zaměřenými tábory jsou pak Lego Superhrdinové či James Bond o agentovi, který odchází do důchodu. Zde budeme děti učit jen některé prvky z agentského života. Tu až přílišnou náklonnost k opačnému pohlaví samozřejmě do programu tábora zahrnovat nebudeme.“ (smích)

* U některých táborů je poměrně široké věkové spektrum. Je tak složitější vybrat témata, která budou bavit jak děti prvního stupně, tak starší děti?

„To je výborná otázka, ale není na ni jednoznačná odpověď. Nejčastěji se stává, že děti ve skupinkách věkově promícháme, učíme je takto spolupracovat, i když nejsou stejného roku narození. Starší jsou metodičtější a učí se vést a motivovat mladší. Mladší se učí neztratit či nezapadnout. U sportovních táborů se pochopitelně snažíme děti rozdělit výkonnostně. Pravdou však zůstává, že se za poslední roky věková skladba táborů změnila, patnáctiletých účastníků na táborech moc nenajdete. Spíš je snaha nám na týden ‚prodat‘ i mladší účastníky. Nejčastěji máme strop absolvování první třídy. Děti někdy pracují, byť elementárně, s textem, navíc nejsme specialisté na předškolní děti. Nicméně doba nás tlačí, to nemohu popřít.“

* Co je pro vás klíčové, aby si děti z táborů odnesly?

„Když budeme specifičtí, měla by to být větší míra socializace, schopnost fungovat v kolektivu. A samozřejmě pokud budeme uvažovat sluníčkově, tak jsou to úžasné zážitky, chuť se příště znovu vydat na tábor s námi a nová kamarádství. A ten úsměv je už pak třešinkou na dortu.“ (úsměv)