K samotnému závěru spěje zimní příprava 1.SK Prostějov. Týmu zbývají odehrát už jen dvě přípravná utkání. Předposledním bude domácí souboj s Uničovem. Zápas se soupeřem z Moravskoslezské fotbalové ligy se odehraje v sobotu 18. února od 10.00 hodin na hřišti v Olympijské ulici.

Uničov je už tradičním účastníkem třetiligové soutěže, kde patří pravidelně do lepší poloviny tabulky. Platí to i v aktuální sezóně 2022/2023, kdy je mužstvo po podzimní části šesté. Pomohla zejména slušná obrana, která inkasovala pouze 21 branek, ale také poměrně produktivní útok, se 32 vstřelenými góly platil za jeden z nejvíce nebezpečných.

Uničov ovšem nemá na jaro nic jisté. Tým je sice vysoko v tabulce, zatímco však proti prvním čtyřem celkům má Uničov výrazný odstup, polovina tabulky je velice vyrovnaná. V závěru podzimu měl ale hanácký celek dobrou formu, když dokázal například porazit druhé Rosice. A ještě předtím se mu podařilo remizovat s rovněž velice silnou rezervou ostravského Baníku.

Jestli něco charakterizuje Uničov, je to stabilní kádr. Do zápasů se zapojilo pouze 21 hráčů včetně brankářů. Jádro týmu bylo stabilní, trvalé, výrazněji se neměnilo. Pouze jeden hráč, konkrétně Tomáš Komenda, však odehrál všechny podzimní zápasy, kterých bylo sedmnáct. Nejlepšího střelce ale najdeme v Aleši Krčovi. Na kontě má po podzimu 14 branek. Krč je dlouholetým hráčem Uničova, z posledních jedenácti sezón jich odehrál 10. A pravidelně střílí velké množství branek. Druhým na pásce v počtu vstřelených branek je až s pěti góly Jakub Svoboda. Václav Koutný pak byl se šesti žlutými kartami nejčastěji trestaný. Obecně hráči Uničova viděli karty dost často. Čtyři se nechali vykartovat počtem žlutých karet a další čtyři viděli během utkání červenou.

Uničovští jsou pro Prostějov častým soupeřem v přípravných zápasech, a to i díky dostupné vzdálenosti. V předešlých třech letech se týmy utkaly třikrát. Eskáčko bralo jednu bezbrankovou remízu a k nim dvě výhry. Za sobotního soupeře navíc hraje celá řada bývalých prostějovských hráčů. Jsou jimi už zmiňovaný Aleš Krč, dále ale také Jakub Vichta, Michael Sečkář či Marek Hausknecht. V nedávné minulosti prostějovský dres oblékali rovněž Roman Bala a Dominik Straňák.