Byli jste loni na zámku v Čechách pod Kosířem? Pokud ano, pak jste se zařadili mezi celkem 34 tisíc jeho návštěvníků. Památka roku 2019 se v průběhu uplynulého roku vzpamatovala z dvouletého covidového kómatu a rozjela program na plné obrátky. Na podzim však přišel útlum, neblahý trend pomohly zvrátit až oblíbené a hojně navštěvované akce. Už v letošním roce se pod Kosířem můžete těšit na celou řadu novinek.   

Během roku 2019 zámek v Čechách pod Kosířem navštívilo celkem 49 300 lidí. Ve stejném roce se mu podařilo zvítězit také v hlasování veřejnosti v přehlídce Opera Historica, kam odborníci vybrali 13 unikátních míst z celé ČR. Díky tomu se stal Památkou roku 2019.

Pro uplynulý rok se nedalo očekávat, že se tato rekordní čísla podaří překonat. Na zámek si nakonec našlo cestu celkem 34 000 návštěvníků, přilehlým volně přístupným anglickým parkem prošlo odhadem 150 000 lidí.

„Ve srovnání s covidovými roky jsme zaznamenali obrovský nárůst, nicméně k rekordnímu číslu jsme se tentokrát ani nepřiblížili. Hlavním tahákem u nás byly nepochybně akce, které k nám přilákaly zhruba polovinu všech návštěvníků. Na druhou stranu nás překvapil podzimní útlum týkající se klasických prohlídek, naštěstí Strašidelné i Vánoční prohlídky byly opět našlapané,“ ohlédl se v čase kastelán Martin Váňa, který už nyní chystá novinky na příští sezónu. „Úpravami projde schodiště vedoucí z přízemí, vybaveno bude loveckými exponáty. Co se týká akcí, tak už na konec května chystáme novinku v podobě pohádkových minioperetek Zdeňka Svěráka, které sloužily jako podklad pro vznik filmu Tři bratři. Ztvárnění se ujmou herci Moravského divadla Olomouc,“ navnadil kastelán zámku, který se letos také premiérově a možná trošku nečekaně připojí k akci Noc kostelů. „Ve spolupráci s místním farářem chystáme propojit prohlídku zdejšího kostela s návštěvou naší zámecké kaple, která běžně zůstává návštěvníkům nepřístupná,“ prozradil Martin Váňa.

Vůbec poprvé budou moci děti na zámku také přespat. „Bude to někdy na konci srpna, vše bude spojeno s připravenou pátrací hrou a dalšími aktivitami,“ uzavřel kastelán přehlídku těch nejvýraznějších novinek.

 

08 kosir program