Hráz Podhradského rybníka v Plumlově je oblíbeným cílem výletníků a lidí na vycházce. Předminulou neděli se zde ale objevily davy. Nevyhnalo je přitom z domovů ani tak pěkné počasí jako akce, kterou pořádala parta nadšenců-otužilců s pomocí prostějovského oddílu dálkového a zimního plavání. Ale pozor, tentokrát měla být voda skutečně ledová. Malý obdélníkový otvor museli organizátoři vysekat v ledu a dodat i schůdky. „Voda má jeden stupeň!“ informují pak chvíli před začátkem organizátoři.

Do vody se postupně chystají desítky lidí, mimo jiné i tři ženy. „Dcera se jde ponořit. Ještě jsem ji v akci neviděla, tak jsem zvědavá,“ prozradila Večerníku Jaroslava Hošáková. „Já bych tam nešla. Mám radši teplo a pohodu. Ale je to zdravé, musím říct, že dřív byla dcera taková zmrzlá, a to se úplně změnilo. Má to něco do sebe,“ poznamenala. S tím souhlasí i Jan Lošťák. Ten se naopak rozhodl ledovou koupel vyzkoušet. „Otužovat jsem se začal až loni na podzim, protože jsem pravidelně trpěl na nachlazení. A musím říct, že mi to velmi pomohlo,“ povzbudil na dálku některé váhavce. On a dalších 34 lidí se po čtrnácté hodině vydali do vody. Po jednom, po dvou, aby nehrozilo prasknutí ledu. A záhy za lidmi přistál v ledové koupeli i nafukovací míč.

Pak už to bylo jen na účastnících, jak dlouho v lázni zůstanou. Někteří vyrazili pryč po chvilce, jiní si doslova mezi ledem hověli. „Voda byla dobrá, ale hloubka nebyla ideální. A dole bylo cítit bahno. I tak jsem ale rád, že jsem dorazil,“ řekl Jan Lošťák krátce poté, co vyšel z vody. Podobně to viděl Štěpán Škandera. „Voda se dala. Nebylo to špatné, byla ale studená. A bylo tam bláto na dně. Ale celkově to bylo pěkné,“ řekl pro Večerník. „Otužuji se druhým rokem. V Drahanech taky máme rybník a pořádají se tam akce. Jsem rád, že jsme sem mohli dojet,“ dodal Lošťák.

Organizátory těšilo nejen slušné množství otužilců, ale také početná divácká kulisa. A to vše přestože hrozilo přesunutí akce. „Měli jsme trochu problém s rybníkem. Povodí jej spravuje a vody je málo. Přemýšleli jsme, zda to nepřeložíme,“ svěřil se organizátor Milan Piňos. „Ale vyšlo počasí. A atmosféra, ta je super,“ doplnil spokojeně.