Městská policie je neustále v pohotovosti. Nejinak je tomu v případě příchozích telefonických hovorů. V uplynulém roce tísňová linka zaznamenala celkem 7 706 volání z Prostějova, což je více než 21 oznámení denně. Na jejich základě se strážníkům v mnoha případech podařilo zadržet pachatele a předat jej Policii ČR. Nicméně většinu, konkrétně 55 procent, tvořilo oznámení dopravních přestupků, k nimž se nejčastěji řadilo stání ve vjezdu, na vyhrazeném parkovišti a podobně.

Z výroční zprávy za letopočet 2022 vyplývá, že v průběhu uplynulého roku došlo v Prostějově bohužel k nárůstu jak trestných činů, tak i přestupků. Spolu se složkami integrovaného záchranného systému a dalšími orgány se strážníci například podíleli na realizace více než 140 bezpečnostních opatřeních a kontrolních akcích na území města. „Hlavním úkolem práce městské policie je zajištění veřejné služby občanům a zajištění místních záležitostí veřejného pořádku. Cílem je bezpečné prostředí a spokojení občané,“ uvedl František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov.

 

Strážníci v průběhu minulých dvanácti měsíců zadrželi celkem 13 pachatelů trestných činů a zároveň namontovali 753 takzvaných botiček. Loni strážníci řešili 85 případů v souvislosti s přestupkem proti zákonu na ochranu zvířat. Řešili zejména psa na volno nebo nepřihlášeného psa. „Odchyceno bylo sedmačtyřicet psů a osm ostatních zvířat,“ zrekapituloval šéf Městské policie Prostějov Libor Šebestík. 

Alkohol zabavují přímo na místě

Situace, při kterých strážníci často zasahují, se týkají i lidí bez domova. Na území města se jich pohybuje a přebývá několik desítek. „Jsou to většinou osoby, které odmítají jakoukoliv pomoc, nadužívají alkoholické nápoje a znečišťují veřejné prostranství. Vyhláškami města je v některých lokalitách zakázáno užívání alkoholických nápojů a žebrání. Strážníci tyto osoby monitorují a snaží se v rámci zákona řešit jejich přestupková jednání či jim dle možností případně pomoci,“ vysvětlil prostějovský primátor František Jura.

Při řešení přestupků spočívajících v porušení vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství se strážníkům osvědčilo i odebrání alkoholu přímo na místě. „Výsledky nese i zákaz podomního prodeje. Na území města nebyl v loňském roce téměř zaznamenán. Rovněž porušení zákona o odpadech bylo zjištěno jen v několika případech,“ přidal Šebestík.

Ze 100 vraků jich zbývá 29

Nové zákony z roku 2021 umožnily Prostějovu řešit i odstavené vraky. Magistrát již může odstranit z veřejných parkovišť vozidla, která nemají více jak šest měsíců technickou kontrolu, případně nemají uhrazené pojištění. „Ve druhém pololetí roku 2021 tak započalo mapování a odstraňování takových vozidel z území města. Z celkem téměř stovky vraků vozidel jich jejich majitelé většinu odstranili, některé byly odtaženy. Aktuálně jich zbývá vyřešit devětadvacet,“ vyčíslil primátor Jura.

Radary dopravu zklidnily 

Ostře sledované je také automatizované měření rychlosti, které probíhá od podzimu 2021. Radary se činí zejména v Dolní, Brněnské a Olomoucké ulici či na Vápenici a všude přispěly ke zklidnění dopravy. Z důvodů prevence byly také zakoupeny dva informační měřiče do Brněnské a Vrahovické ulice. Instalace a umístění těchto zařízení na nejvíce disponovaná místa umožní vytváření statistik dopravy.

Prevence je základ

Výsledky přináší také práce skupiny prevence kriminality. Mimo pravidelné akce realizuje přednáškovou činnost na základních a mateřských školách. Přednášky proběhly v 90 třídách a zúčastnilo se celkem 1 830 žáků. Byly zorganizovány i besedy mimo školy a skupina prevence se také podílela na organizaci řady preventivních akcí pro veřejnost. „Kompletní analýza veřejného pořádku bude po schválení prostějovskými zastupiteli na únorovém zasedání, konkrétně v úterý 21. ledna, zveřejněna na internetových stránkách města,“ uzavřel Libor Šebestík.  

 

09 graf prestupky