Kulturní klub DUHA byl ve čtvrtek 23. února svědkem pěvecké soutěže pořádané Hanáckým folklorním spolkem „O hanáckyho kohóta“. Na pořadu dopoledních hodin bylo okresní kolo, z něhož vybrala porota zástupce do následného krajského finále. To se uskuteční stejně jako regionální v polovině dubna a soutěžící zde už doplní také živá kapela i početné publikum. 

Zájem o lidové tradice a lidovou hudbu i nadále přetrvává. O tom se mohli přítomní návštěvníci přesvědčit uplynulý čtvrtek, kdy si více než dvacet soutěžících dětí do patnácti let připravilo pro posluchače dvojitou porci lidových písní, se kterými děti předstoupily před porotu. Nechyběly všem velmi známé písně vztahující se k Prostějovsku, ale taky některé méně interpretované. Vše bylo doplněno nádhernými kroji, v nichž vystoupila řada soutěžících.

Moderátorské role vydařeného dopoledne se ujala vedoucí KK DUHA. „Jsem ráda, že zájem o tuto soutěž stále je, ani mladá generace nezapomíná na dlouholeté tradice, které na Hanou patří,“ prozradila Pavla Vašková.

V odborné porotě, která hodnotila jednotlivé výkony, usedla jako předsedkyně Lenka Černínová, již doplnila dvojice mužů. Hned na úvod si zazpívali všichni společně, aby uvolnili atmosféru. Na okresní kolo zavítal i náměstek primátora Jiří Pospíšil, který dětem popřál hodně štěstí, ale do vlastního pěveckého vystoupení se zlákat nenechal.

Poté už se mohlo volně přejít k soutěži, která byla rozdělena do tří kategorií. V nejmladší kategorii do deseti let postoupila do krajského finále Anežka Hrubá. V kategorii 10-11 let byla vybrána hned čtveřice dívek. Justína Pejchalová, Táňa Anna Oplocká a Eliška Mnichová a Michaela Piňosová měly nad „mužským“ zastoupením silnou převahu, protože se soutěže účastnil jediný klučina. A z nejstarší kategorie do 15 roků se na finále krajské soutěže může těšit Kristýna Křivánková.

Smutnit ale nemuseli ani ti, kteří se do dalšího kola nepodívají. Za své výkony si vysloužili potlesk poroty, učitelek hudební výchovy, ale také rodičů a dalších účastníků. Všichni si odnesli domů také jako dárek diplom a desky s lidovými písněmi.

Na přípravu do krajského finále nyní mají postupující necelé dva měsíce. To je na pořadu v neděli 16. dubna v kulturním klubu DUHA.