Generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek upozornil, že skončilo období extrémně nízkých úrokových sazeb i rychlého růstu cen nemovitostí. Ekonomická situace v České republice spolu s opatřeními ČNB vedla k celkovému zpomalení trhu. Tento rok by se tak měl nést v duchu pokračující stabilizace trhu. Dle prvních odhadů bude míra úrokových sazeb hypotečních úvěrů pravděpodobně stagnovat. Celkový objem poskytnutých hypotečních úvěrů by měl zůstat bez výraznějších výkyvů.

Obchodní ředitel Ronda Invest Lukáš Blažek poukázal na fakt, že ceny nemovitostí poklesly jen velmi mírně, ačkoli ve vybraných lokalitách zlevnily o víc než deset procent. Hlavními faktory ovlivňujícími trh jsou ceny stavebních materiálů a práce, málo nově zahájených projektů, vesměs pouze dokončování rozdělaných projektů, poptávka po nájemním bydlení a obecný růst cenové hladiny zboží a s tím spjatou celkovou nejistotu. Kvalitní nemovitosti v lukrativních lokalitách si svou cenu zachovají. U novostaveb lze očekávat jen malý pokles cen. K výraznějšímu poklesu dojde u energeticky náročných nemovitostí a rekreačního bydlení. Svou hodnotu si zachovají pozemky, kde ceny lokálně mohou i růst.

Ubývá lidí financujících koupi bytu hypotékou. Dříve tito klienti tvořili zhruba 50 procent kupujících, dnes se na prodejích podílejí jen v jednotkách procent. Zlomem, který by měl podle našich analýz přinést opětovný boom v prodeji bytů, je snížení úroků u hypoték k úrovni tří procent ročně, což lze očekávat v letech 2024/2025. Zvětší se také cenový rozdíl mezi novými a staršími byty, míní majitel Central Group Dušan Kunovský.

V Next Reality podle generálního ředitele Roberta Hanzla sledují zvýšenou poptávku po nákupech rezidenčních nemovitostí (ze druhé ruky). Hlavní zájem je o nemovitosti, které mají aktualizovanou cenu, tedy sníženou v průměru o nějakých 20 až 30 procent oproti hodnotám, které byly na jaře minulého roku. Minimální zájem je a bude o nové byty, u kterých developeři neprovedli cenovou korekci a zůstávají na cenách roku 2021.

Jaké faktory budou trh ovlivňovat podle hypotečního specialisty Tomáše Rusňáka? Válka na Ukrajině, potenciální energetická krize, vysoké úrokové sazby, nezaměstnanost, demografický vývoj a také důležitý faktor, jímž jsou emoce – strach a nejistota z budoucnosti.